loading...
Србија

ЕПИДЕМИОЛОГ ТИОДОРОВИЋ: Сада је преломни тренутак у борби са пандемијом, сви морамо да урадимо ово

Фото: Јутјуб

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је да постоји тенденција благог пада када је реч о епидемији корона вируса, али да ће тај вирус још дуго бити присутан због чега, поручује, морамо научити да живимо са њим, придржавајући се прописаних мера.

Тиодоровић је, после седнице кризног штаба у Нишу, рекао да се може рећи да су грађани озбиљније и дисциплинованије прихватили прописане мере него што је то био случај у претходном периоду.

– Налазимо се у ситуацији да је сада преломни трентак када ћемо, као грађани, као људи који се свесно боре против једне тешке болести, показати солидарност, спремност, дисциплину и одговорност и будемо ли тако наставили, мислим да ћемо се наћи на добром путу да обољење сведемо на спорадичну појаву. То нам је циљ – истакао је Тиодоровић.

Навео је да ће вирус још дуго бити присутан и поручио да морамо научити да, придржавајући се прописаних мера, живимо са њим и функционишемо на пољу економије, културе, спорта, школа… свега онога што чини живот.

Истакао је да ћемо, уколико то успемо, бити на добром путу да будемо сигурнији и спремнији за све ситуације које су пред нама, те додао да је штаб данас потврдио потребу да се те мере морају спроводити до краја.

Тиодоровић је рекао да су градјани навикли да епидемија, као што је то случај код грипа, траје два, три месеца и да је после тога мирније, али да је овде реч о много већем проблему, вирусу који је далеко издржљивији.

– Издржљивији је зато што проналази осетљиве људске организме и једино на тај начин може да преживи и зато је важно да му онемогућимо да пронадје осетљив следећи организам у коме ће се одржати – додао је Тиодоровић.

Поновио је да треба омогућити градјанима да уживају у животу, да земља нормално економски функционише, да функционишу културне и спортске манифестације…,али уз строгу примену прописаних мера.

Извор: Танјуг

loading...