loading...
Србија

ХОРОР! Стигло упозорење: Ако се споје корона и грип имаћемо ИТАЛИЈАНСКИ СЦЕНАРИО! Ево када ће почети вакцинација!

Фото: Pixabay.com

Избећи такозвану савшрену олују, онај италијански сценарио из најгорих дана пандемије корона вируса када нису где имали више да сахрањују преминуле пацијенте, најважње је у предстојећој борби против ове светске поштсти.

А у тој борби, ове године је више него икад важно да се што више људи вакциниште против сезоског грипа, јер ће се тиме смањити утицај једног вируса на други, објашњавају лекари.

Ипак, ова вакцина већем делу становништва је препоручена – ко све спада у ту категорију, а за кога је обавезна.

Вакцинација да почне од 1. октобра

За “Блиц” је о савршеној олуји” односу судару грипа и корона вируса говорио и епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Он је истакао да је вакцинација ове године потребнија више него икада како бисмо избегли да нам се кроз епидемију короне не подвуче и сезонски грип.

Веома је важно да почнемо вакцинацију против сезонског грипа на време. Мој предлог је да већ од 1. октобра почнемо и да њоме обухватимо све ризичне групе, то се пре свега односи на особе старије од 60 година, на хроничне болеснике свих узраста. Годинама сам се залагао да се вакцинишу и труднице против грипа, јер имали смо нажалост трагедије и код пандемије грипа, било је случајева да и трудница умре од грипа. Вакцинација код трудница се обавља у договору са гинекологом који прати стање, те у договору са њим и оне би могле да обаве вакцинацију. Труднице су саме по себи у ризику јер су слабијег имунитета, па не би ваљало да се разболе нити од једног нити од другог – објашњава професор Тиодоровић.

Избећи преклапање

Вакцинација против сезонског грипа ће се обављати према правилнику, а то је препорука особама које су старије од 60 година, хроничним болесницима, док је за здравствене раднике вакцинација обавезна, осим код појединачних случајева када постоји оправдан разлог због кога особа не може примити вакцину.

– Важно је да не дозволимо судар, да максимално избегнемо и ублажимо нежељене ефекте. Вакцина против сезонског грипа иако није вакцина против короне, она је веома важна у овом моменту јер ће се на тај начин избећи поклапање, међусобно деловање, а како то изгледа, могли смо да видимо на примеру Италије, у епидемији грипа подвукла се и епидемија короне – објашњава епидемиолог.

Ризичне групе

Он каже да не жели ни да помисл како би изгледало да се један организам истовремено бори са вирусом корона и грипом.

– Посебно ако се ради о особи која је слабијег здравственог стања. Искуство нас учи да се у епидемији сезонског грипа дешавало да од грипа страдају и млади људи, труднице… грип може бити опасан за слабији организам, а знамо ко спада у ризичну групу. Код старијих људи, код хроничних болесника већ постоји навика и они нас већ од 1. октобра сами зову да питају да ли је стигла вакцина – истиче др Тиодоровић и додаје:

“Да се разумемо, вакцина не штити 100 одсто, али помаже, и то у великој мери, а њен ефекат зависи од самог организма”.

– Ако се вакцинише здрава особа која има добро очувани имунитет, онда имамо високу заштиту од грипа, ако пак имамо особу са хроничним обољењем, старије особе, њима ће помоћи да не заврше у болници од грипа, а биће смањена и смртност. О томе нико не говори, а веома је важно истаћи колико је важно да у време короне немамо особе које су погођене и грипом – објашњава професор Тиодоровић.

Деца, млади људи…

Борба са грипом траје деценијама, али срећом против њега имамо доступну вакцину па га је лако спречити.

Притисак који ствара вирус корона на вакцинацију ће можда натерати и оне људе који се до сада нису вакцинисали против грипа, а у питању су особе које су доброг општег здравља, али и деца.

– Када су деца у питању, скренуо бих пажњу на то да не смемо заборавити ону најмлађу популацију која има хроничне болести. Има деце са ретким обољењима, имамо и оне са хроничним, дете са две или три године може да има астму, као и сва друга обољења која доводе до пада имунитета. Сваки педијатар познаје пацијента, тако да би родитељи требало да поразговарају са педијатром који ће проценити да ли је потребно вакцинисати дете против сезонског грипа. Сада у доба короне оно што можемо рећи је да би ову вакцину требало да приме људи који су изложени масовном комуницирању, било да је у питању запослени у пошти, банци, продавници, у медијима, било где, где се сусреће са великим бројем људи, свакоме се препоручује. Они људи који имају било какву дилему нека консултују свог изабраног лекара – објашњава епидемиолог.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Блиц.рс

loading...