loading...
Здравље

ИСТРАЖИВАЊЕ ПОКАЗАЛО! Грозница и кашаљ нису једини симптоми короне: Код пацијената се јавља још и ово

Истраживање у Италији су показала да се поред грознице и кашља, код 20 одсто пацијената јавља осип на кожи услед заразе корона вирусом.

Поред грознице и кашља, понекад у комбинацији са губитком чула мириса и укуса, међу могућим симптомима вируса ковид-19 су и реакције на кожи и јављају се код сваког петог пацијента, показало је истраживање у Италији.

Код 20 одсто пацијената заражених вирусом ковид-19 појавио се осип на кожи сличан малим богињама или попут копривњаче, односно врло слична рекација као и у случају других вируса, саопштено је из Италијанског друштва за дерматологију, наводи Коријере дела сера.

Након што је првобитно студија дерматолога из италијанског града Леко, Себастијана Рекалкатија, објављена у марту у часопису Европске академије за дерматологију и венереологију привукла пажњу научне заједнице у Италији спроведена су и друга испитивања.

Стручњаци прикупљају податке и на међународном нивоу јер се само на основу адекватног броја анализираних случајева могу извући одређени закључци, али би за сада људима могло бити корисно да не занемарију симптоме на кожи.

У чланку је наведено да ковид-19 “путем крвотока може доћи до малих крвних судова који се налазе у дермису”, али се истиче да се ситуација може закомпликовати чињеницом да се у терапији користе лекови који могу изазвати алергијске реакције на кожи. Како је наведено, осип код пацијената зараженим вирусом ковид-19 просечно траје девет дана.

Извор: Курир.рс / Тањуг / М.М.

loading...