Свет

ЈАВНОСТ У ШОКУ! Познати епидемиолог открио: Вакцина против короне неће бити потпуно ефикасна: Ево шта нас чека

Фото: Pixabay.com

Главни амерички епидемиолог Ентони Фаучи оценио је да вакцина против корона вируса неће бити потпуно ефикасна.

Како преноси Скај њуз, он је на онлајн семинару Универзитета Браун казао да шанса да вакцина буде стопостотно ефикасна није велика.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не знамо колико ће бити ефикасна – да ли ће то бити 50 или 60 одсто. Волео бих да ефикасност буде 75 одсто или више – рекао је Фаучи.

Он је истакао да концепт јавног здравства никада не сме бити напуштен јер је немогуће развити вакцину која је ефикасна до 98 одсто.

Подсећамо, неколико земаља ради на вакцини, а Русија тврди да је већ прозвела.

Руска вакцина, коју је направио центар „Гамалеј“, биће регистрована 12. августа, а први ће примити медицински радници и старији становници земље, саопштио је заменик министра здравља Русије Олег Гридњев.

– Вакцина ће бити регистрована 12. августа. Сада је у току последња, трећа фаза тестирања. Испитивање вакцине је веома важно. Треба да схватимо да вакцина мора бити безбедна. Прво ће се вакцинисати медицински радници и старија лица – рекао је Гридњев.

Раније је министар здравља Михаил Мурашко саопштио да је масовна вакцинација против вируса корона у Русији планирана за октобар.

И америчке компаније раде на развоју вакцине. Развој вакцине америчке фармацеутске компаније „Модерна“ пре две недеље ушао је у нову, кључну, трећу фазу клиничког испитивања, у којој ће учествовати 30.000 добровољаца на 87 места широм Сједињених Држава, а како је саопштио генерални директор компаније, резултати ће вероватно бити доступни на Дан захвалности, 26. новембра.

Уколико резултати буду добри, америчка Агенција за храну и лекове (ФДА) могла би по кратком поступку да одобри примену вакцине код људи који су изложени високом ризику док буде разматрала свеобухватно одобрење, преноси „Бизнис инсајдер“.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Тањуг