Здравље

МОРАТЕ ЗНАТИ! Ако ово радите, маска вас веће заштитити од короне и можете се заразити

Многи се уместо једнократних маски одлучују са платнене, јер могу да се користе више пута.

Међутим, постоји једна ситница у вези са њима на коју многи заборављају. Наиме, морате да их перете сваког дана, нарочито ако се бавите послом који захтева целодневно ноешење маске. Ако то не радите, ризикујете озбиљне последице на кожи у виду акни које су већ добиле надимак „маскне“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ношење маске прекрива кожу и ствара топло, влажно окружење које смањује проток кисеоника до коже и резултира накупљањем кожних загушења и акни. Поврх свега тога, чињеница да се носни секрет задржавају унутар маске дужи временски период и у блиском контакту с кожом, могу такође повећати број бактерија којима је ваша кожа изложена, па стога резултирати повећањем флека – упозоравају стручњаци.

Поред проблема са кожом, не одржавање маске чистом може потенцијално утицати и на ваше здравље – уз повећан ризик од заразе коронавирусом, ако маска постане неефикасна.

– Једнако је важно свакодневно освежавати маску како бисте зауставили потенцијално ширење Цовид-19 или било којих других микроба на друге. ако не перете маску сваки дан, стварате бактерија и потенцијалне микробе што маску чини неефикасном. Маску можете стерилисати у машини за веш или је можете опрати руком у врућој води. Ако је материјал који се не може прати, онда су велике шансе да је треба након једног трошења

Када је стављате и скидате, држите је само за ластиш и не додирујте очи, уста и уши. Након што је скинете, детаљно оперите руке. Такође, имајте на уму да и платнене маске имају рок трајања. Ако видите да је материјал похабан или избледео, баците је, пише „Metro.co.uk“.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Курир.рс