Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Постигнут је ИСТОРИЈСКИ МИРОВНИ СПОРАЗУМ ИЗМЕЂУ ОВЕ ДВЕ ЗЕМЉЕ !

По том споразуму Израел се обавезао да ће обуставити суверенитет на подручјима Западне обале.

Израел и Уједињени арапски емирати постигли су данас историјски мировни споразум који ће довести до потпуне нормализације односа између две блискоисточне државе, а посредник у постизању споразума био је амерички председник Доналд Трамп.

По том споразуму Израел се обавезао да ће обуставити суверенитет на подручјима Западне обале која је предмет расправе о анексији, саопштили су званичници Беле Куће.

То је први споразуим те врсте потписан од споразума из 1994. године између Израела и Јордана, а како наводи британска агенција он је и поен у Трамповој спољној политици уочи председничких избора који се одржавају 3. новембра.

У преговоре око постизања споразума веома су били укључени Трампов зет и виши саветник Џаред Кушнер, емерички амбасадор у Израелу Давид Фридман и представник за Блиски исток Ави Берковић, као и амерички државни секретар Мајк Помпео и саветник за националну безбедност Беле куће Роберт о Брајен.

– Овај историјски дипломатски пробој допринеће миру на Блиском истоку и представља тестамент дипломатији и визији тројице лидера и храбрости УАЕ и Израела да покрену нови пут који ће отворити врата великом потенцијалу региона – наводи се у саопштењу Беле куће.

Споразум предвиђа и да се муслиманима омогући већи приступ џамији Ал-Акса у Старом граду Јерусалиму, као и да лете из Абу Дабија у Тел Авив, а са друге стране УАЕ и Израел ће проширити и убрзати сарадњу у погледу лечења и развоја вакцине против новог корона вируса.

Извор: Srbijadanas.com