Свет

ОВЕ МЕРЕ СУ УКИНУТЕ: У школе, продавнице и ресторане ипак без маски!

Влада Чешке је саопштила да ће одредба о поновном увођењу обавезног ношења маски у јавности у септембру бити усвојена у нешто измењеном облику.
Са списка јавних објеката у којима ће ношење маски бити обавезно уклоњене су школе, продавнице и ресторани, а одлука је промењена услед реакције јавности, преноси агенција Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ческа је била једна од првих земаља изван Азије која је увела обавезно ношење маски у јавности у марту, али и једна од првих која је укинула ову одредбу у току лета, након што је потврђено само неколико стотина смртних случајева од последица ЦОВИД-19.

Власти Чешке страхују од пораста броја заражених на јесен, када се деца буду вратила у школе, а одрасли на посао после сезоне годишњих одмора.

Због тога је влада ове земље у понедељак најавила да ће у септембру на снагу поново да ступи одредба о обавезном ношењу маски у јавности.

Према првобитном плану, грађани ове земље били би у обавези да заштитне маске носе у возилима јавног превоза, јавним установама, болницама и установама за социјалну негу, продавницама, ресторанима, на јавним догађајима и у школама.

Међутим, услед реакције јавности да је ова одлука престрога и тешка за спровођење, чески министар здравља Адам Војтех је данас изјавио да је владин тим експерата одлучио да са списка јавних објеката у којима ће бити обавезно ношење маски уклони школе, продавнице и ресторане.

Одлука ће и даље важити у јавниим установама, возила јавног превоза и скупове са преко 100 људи.

Војтех је рекао да ће влада процењивати епидемиолошку ситуацију у земљи према регионалном систему зонирања и да ће увести строже мере у местима у којима буде дошло до пораста броја оболелих.

У Чешкој је од почетка пандемије потврђено 20.798 случајева заразе корона вирусом, од чијих су последица преминуле 404 особе, што је доста мање у поређењу са многим европским земљама. Активних случајева заразе у овом тренутку у Ческој има 4.778, док се 112 особа налази на болничком лечењу због ЦОВИД-19.

Извор: Новости.рс