Србија

ОВО ЈЕ РЕШЕЊЕ ЗА КОСОВО: Албанци остали запрепашћени када су чули !

Унија на скривен начин подржава захтеве приштинске власти у косовском дијалогу.

Трампова администрација је за флексибилнији приступ, по којем нема коначног договора без обе стране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пред Србијом је још тежа фаза разговора с Приштином у Бриселу, јер су притисци са Запада све учесталији и отворени. Иако статусно неутралан, дијалог је праћен упорним навијањем да међусобно признање буде крајњи и једини исход, односно идеалан, како је то рекао специјални изасланик САД за западни Балкан Метју Палмер.

Саговорници Курира сматрају да ЕУ, упркос томе што такође мора да буде статусно неутрална по питању Косова, скривено подржава захтеве Приштине, што је додатна тешкоћа за Србију.

Судбина дијалога

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже да је дијалог сасвим обесмишљен уколико Приштина и даље полази од максималистичких циљева. Он напомиње да не постоји никаква одговорност Србије за судбину дијалога.

– На другој је страни одговорност, и то пре свега дела међународне заједнице који је признао Косово. ЕУ на скривен начин подржава захтеве Приштине, што обесмишљава и разговоре и преговоре. Администрација Доналда Трампа је за флексибилнији приступ, по којем нема коначног договора без обе стране. Дакле, САД, наравно, неће повући признање независности, али Трамп је прагматичнији и нормализацију односа Београда и Приштине види пре свега у животним питањима, економији, сарадњи… Уколико на америчким изборима победи друга страна, доћи ће до приближавања ставова Вашингтона и Берлина – оцењује Миливојевић.

Мир на Балкану

Новинар и политички коментатор Милован Јовановић каже да је Трамповој администрацији веома стало да се до избора у новембру реализује споразум између Београда и Приштине који би подразумевао компромисно решење и којим Србија не би била понижена:

– Председник Александар Вучић је успео својим трудом, радом, личним контактима и, наравно, озбиљном политиком да убеди Вашингтон да је за мир и напредак на западном Балкану неопходан компромис и историјски споразум између Срба и Албанаца. Време је потврдило да је успешна само она политика међународне заједнице на Балкану иза које чврсто стоје САД. Вашингтон је директно својим ангажовањем довео до тога да се ЕУ отрезни и поново укључи у процес дијалога. ЕУ покушава да поврати свој нарушени кредибилитет.

Извор: Ало.рс