Србија

ОВО СЕ МНОГИМА НЕЋЕ СВИДЕТИ! Како ће изгледати настава од септембра у доба короне? Нове мере и правила!

За мање од месец дана почиње нова школска година, али је и даље непознаница како ће се настава одржавати због пандемије коронавируса.

На основу онога што је до сада најављивано може да се назире како ће изгледати нова школска година – број ђака у учионицама требало би да буде смањен, часови ће бити краћи, неки ће моћи да прате наставу од куће, основци ће имати четири распуста, док ће средњошколци имати три…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За сада се и даље чека да се Кризни штаб изјасни о моделима наставе које је предложило Министарство просвете, науке и технолошког развоја, речено је „Телеграфу“ из ресорног министарства.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је у петак да се планира да одлука о поласку ученика у школе буде саопштена у понедељак или уторак. Брнабић је за телевизију „Хепи“ казала да ће на састанку са министром просвете Младеном Шарчевићем и члановима Кризног штаба, бити речи о поласку ученика у школе од септембра.

– Моја намера је да радимо на томе читав викенд како бисмо у понедељак или уторак изашли са јасним и конкретним препорукама – рекла је премијерка.

Како је навела, на том састанку планира се преглед упутства Министарства просвете које се односи на мере превенције против коронавируса, на одржавање часова физичког васпитања и на трајање часова. Она је рекла да се снимају часови за онлајн наставу, како би школство било спремно на све могућности.

– Свакако ћемо се трудити да деца буду што више физички у школама јер је то важно, поготово за прваке – казала је Брнабић.

Др Кисић-Тепавчевић је, говорећи о почетку школске године, у петак је навела да је тог дана било речи о прављењу најоптималнијег модела за похађање школске наставе за децу.

Имамо јасне смернице, руковођени смо принципима медицине заснованим на доказима – рекла је она и додала да ће јавност следеће недеље бити обавештена о детаљима у вези са школском наставом.

Минстар Шарчевић је раније за Тањуг нагласио да ће сви основци од 1. септембра имати по четири часа у школи и да ће часови трајати по 35 минута. Већ од октобра настојаће да се појача број часова за ученике осмог разреда.

Од осам до 11 сати у школу ће долазити ученици првог и другог разреда, термин од 11 до 14 сати резервисан је за трећи и четврти разред, од 14 до 17 – пети и шести, а од 17 до 20 сати је термин седмака и осмаке.

Између смене сваке групе ученика обављаће се детаљна дезинфекција учионица, а биће обавезно и придржавање препорука лекара – ђаци и наставници морају носити маске, а како би се обезбедило четири метра квадратна по ученику у учионици не сме бити више од 15 ђака.

Осим наставе уживо за родитеље је остављена могућност да бирају, те ако желе њихова деца могу пратити и наставу онлајн, али су у обавези да дођу у школу да одговарају и добију оцену.

И епидемиолог Предраг Кон казао је да би часови у основним школама од септембра за млађе разреде могли да трају од 30 до 35 минута, а између да се ради дезинфекција.

– Оно што је оправдано медицински је да од првог до четвртог разреда највише може бити четири часа и то да трају од 30 до 35 минута, а између часова 20 минута одмора са дезинфекцијом – објаснио је недавно др Кон.

Кон је другом приликом казао да „треба обезбедити услове да не дође до заражавања у школи, као и обезбедити наставу на даљину, за све циклусе.“

Средња школа, како је раније појаснио министар Шарћевић, има своје специфичности, разликује се рад у гимназијама, средњим стручним школама, школама које раде по дуалном моделу образовања.

У средњим школама је углавном двосменски рад, те ће тако на недељу дана да се смењују настава у школи и онлајн. Недељу дана наставу ће да прате у школи прва и друга година, а у то време трећа и четврта ће да раде онлајн од куће. Затим се смењују.

Министар Шарчевић је напоменуо да ће од септембра дисциплина у школама морати да буде много строжија, те ће тако ученик за неношење маске прво бити опоменут, затим укорен, а уколико настави да скида маску и суспендован.

– Донећемо посебна правила и уредбу која важе у ванредним ситуацијама да ученик може бити суспендован, јер ако буде понављао чешће да скида маску он угрожава безбедност друге деце. Мере морају да се поштују – навео је он.

Школе за наставнике и друго особље набавити маске, а за ученике то ће радити родитељи. Препорука министра Шарчевића је да се за децу набаве памучне маске које могу да се перу и које су прилагођене њиховом узрасту.

Епидемиолог Предраг Кон, члан Кризног штаба за борбу против короне казао је пре неколико дана да деца у школама не треба да носе маске док су на часу.

– Оно што са медицинског аспекта могу да кажем, мислим да ношење маски нема смисла током боравка у клупи, јер ће постојати одређени размак, већ само када деца излазе ван. Током боравка у учионици треба да је по 15 ученика по одељењу, мање од четири метра квадратних не би смело да буде по ђаку – објаснио је др Кон.

Кон је подсетио да се медицински део препорука за школе односи на прање руку, физичку дистанцу, ношење маски, дезинфекцију простора и стално проветравање простора.

На улазу у школу, како је рекао, деци се мора мерити температура, као и да је важно да деца буду проређена у учионици (да постоји дистанца).

– Постоји могућност да се скидају маске током часа, док деца седе за својим столом, али и да се обавезно стављају када се крећу, на одмору, када излазе напоље – нагласио је Кон.

Основци ће у наредној школској имати четири распуста – јесењи, зимски, пролећни и летњи, док ће средњошколци имати три – зимски, пролећни и летњи, предвиђено је школским календаром Министарства просвете за наредну школску годину.

Прво полугодиште за основце почиње у уторак 1. септембра, а завршава се 29. јануара, док друго полугодиште почиње у среду 17. фебруара, а завршава се за ученике осмог разреда у петак 4. јуна, а за ученике од првог до седмог разреда 18. јуна.

Јесењи распуст почиње у среду 11. новембра и завршава се у петак 13. новембра, али се наслања на викенд те ће тако ђаци имати паузу од пет дана.

Зимски распуст има два дела – први део почиње у четвртак 31. децембра 2020. године и завршава се у петак 8. јануара, те је планирано да се ђаци врате у ђачке клупе 11. јануара.

Други део зимског распуста почиње у понедељак 1. фебруара, а завршава се у уторак 16. фебруара 2021. године.

Пролећни распуст почиње у петак 30. априла, а завршава се у петак 7. маја, те ће са викендима основци имати десетодневну паузу.

Ученици осмог разреда полагаће пробни завршни испит 26. и 27. марта (петак и субота), а завршни испит 21., 22. и 23. јуна.

За разлику од основаца ученици средњих школа неће имати јесењи распуст. Зимски распуст биће им подељен у два дела. Први део почиње у четвртак 31. децембра 2020 године и завршава се у петак 8. јануара, а други део почиње 1. фебруара и завршава се у петак 12. фебруара.

Пролећни распуст за средњошколце почиње у петак 30. априла и завршава се у уторак 4. маја 2021. године.

У школи се празнују радно Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату 21. октобра, Свети Сава 27. јануара, Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату 22. априла, Дан победе 9. мај и Видовдан 28. јуна, када је у основним школама подела ђачких књижица.

Свети Сава и Видовдан се празнују радно, без одржавања наставе, а остали празници су наставни дани, сем кад падају у недељу.

Ученици и запослени у школи имају право да не раде на први дан крсне славе, припадници исламске заједнице на први дан Рамазанског бајрама и на први дан Курбанског бајрама, а припадници јеврејске заједнице на први дан Јом Кипура.

Ðаци у Војводини традиционално прво полугодиште завршавају раније од осталих делова Србије. Прво полугодиште у северној покрајини трајаће до 23. децембра, а након зимског распуста, ђаци се враћају у клупе у понедељак, 18. јануара 2021. године.

У новом Календару образовно-васпитног рада задржана је одредба да је могуће одступање до пет одсто у броју реализованих наставних дана, у случају када због угрожености безбедности и здравља ученика и запослених није могуће да школе испуне предвиђени годишњи фонд часова.

Највећи проблем биће организовање наставе у школама у Западној Србији – Сјеници, Тутину, Новом Пазару, где је велики број ученика и мањак школског простора.

– Ту не можете да делите одељења у две групе већ морамо у три. Приоритет за наставу уживо ће имати нижи разреди који ће заузимати више термина, те ће једне недеље пети и шести разред имати наставу у школама, а седми и осми онлајн. Следеће недеље у школе ће долазити ђаци седмог и осмог разреда – навео је раније министар Шарчевић.

Школе које су имале боравак за децу, имаће га и убудуће у истом обиму.

Извор: Еспресо.рс / Телеграф.рс