Свет

СЛУЧАЈ У КИНИ ОСТАВИО НАУЧНИКЕ У ШОКУ: У напуштеном стану открили КОРОНАВИРУС!

У једном купатилу напуштеног стана у Кини научници су пронашли корона вирус и дошли до преломног открића.

Стан у граду Гуангџоу у Кини који је био део експеримента научника довео је до новог открића. Наиме, у склопу експеримента научници су у једној згради спровели симулацију како би пратили кретање вирусаи видели да ли вирус може да се шири и кроз цеви. У згради је било заражених, а у околним становима заражених нашли су у тоалету трагове корона вируса. Стан је био напуштен месецима пре експеримента, а научници су нашли трагове вируса на умиваонику, на чесми, у туш кабини као и на WЦ шољи. Своје откриће научници су објавили у часопису Енвиронмент Интернатионал.

Контаминирано купатило било је директно изнад стана људи који су недељу дана пре тестирања пријавили да су заражени.

То води у закључак да вирус може да путује кроз цеви, што су пре 17 година научници утврдили и приликом САРС епидемије. Иначе, научници су пронашли честице вируса чак и у становима који су 12 спратова удаљени од стана заражених. Научници претпостављају да су заражени путем столице вирус пустили у систем цеви и да се он тако проширио по целој згради.

Пре 17 година, у време велике епидемије САРС-а у Хонг Конгу је 329 становника једне зграде било заражено, а испоставило се да су разлог масовне заразе биле лоше цеви.

– Иако не можемо да искључимо трансмисију путем лифта, верујем да су цеви имале већи удео у овој епидемији – рекао је тада званичник.

Нови корона вирус шири се највише капљично, али научници су већ доказали да се може ширити и преко столице. Доказано је да позитивни пацијенти вирус имају и у столици која се затим даље пуштањем воде у аеросолима шири купатилом

Извор: Блиц Жена