Свет

СЛУЧАЈ У КИНИ ОСТАВИО НАУЧНИКЕ У ШОКУ: У напуштеном стану открили КОРОНАВИРУС!

У једном купатилу напуштеног стана у Кини научници су пронашли корона вирус и дошли до преломног открића.

Стан у граду Гуангџоу у Кини који је био део експеримента научника довео је до новог открића. Наиме, у склопу експеримента научници су у једној згради спровели симулацију како би пратили кретање вирусаи видели да ли вирус може да се шири и кроз цеви. У згради је било заражених, а у околним становима заражених нашли су у тоалету трагове корона вируса. Стан је био напуштен месецима пре експеримента, а научници су нашли трагове вируса на умиваонику, на чесми, у туш кабини као и на WЦ шољи. Своје откриће научници су објавили у часопису Енвиронмент Интернатионал.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Контаминирано купатило било је директно изнад стана људи који су недељу дана пре тестирања пријавили да су заражени.

То води у закључак да вирус може да путује кроз цеви, што су пре 17 година научници утврдили и приликом САРС епидемије. Иначе, научници су пронашли честице вируса чак и у становима који су 12 спратова удаљени од стана заражених. Научници претпостављају да су заражени путем столице вирус пустили у систем цеви и да се он тако проширио по целој згради.

Пре 17 година, у време велике епидемије САРС-а у Хонг Конгу је 329 становника једне зграде било заражено, а испоставило се да су разлог масовне заразе биле лоше цеви.

– Иако не можемо да искључимо трансмисију путем лифта, верујем да су цеви имале већи удео у овој епидемији – рекао је тада званичник.

Нови корона вирус шири се највише капљично, али научници су већ доказали да се може ширити и преко столице. Доказано је да позитивни пацијенти вирус имају и у столици која се затим даље пуштањем воде у аеросолима шири купатилом

Извор: Блиц Жена