Србија

СВЕТ У НЕВЕРИЦИ! Вакцина неће деловати на ову групу људи!

Фото: Pixabay.com

Особе с вишком килограма подложне су читавом низу здравствених проблема, али и имају 74 одсто веће шансе да због короне заврше на интензивној нези.

Гојазност удвостручује ризик од озбиљних компликација узрокованих болешћу ковид-19, установили су научници, а људи с вишком килограма могли би имати и других проблема. Наиме, велика студија на Универзитету Северна Каролина показала је да на гојазне вакцина против короне неће деловати уопште или да ће имати слабо дејство.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тим Универзитета Северна Каролина помно је сагледао податке 75 студија широм света, које су укључивале више од 400.000 пацијената. Откривено је да гојазни људи имају за 113 одсто веће шансе да заврше у болници ако се заразе короном, те је 74 одсто вероватније да ће услед заразе стићи на интензивну негу. Смртност је код таквих особа већа за 48 одсто. Ново истраживање подупире већ постојеће студије које су извели научници из Велике Британије.

Професор Бери Хопкин, који је водио студију, рекао је да је ризик од оболевања за гојазне „већи него што се очекивало“. Он је нарочито забринут због могуће неделотворности вакцине код гојазних особа. Како се наводи, то је уочено код вакцине против грипа и веома је вероватно да ће иста или слична реакција бити и код цепива против короне.

– Истраживачи би морали посветити више пажње томе како ће вакцина деловати код гојазних особа – рекао је Хопкин.

Ова вест делимично је засенила другу лошу, коју су саопштиле Уједињене нације, а према којој је пандемија коронавируса повећала сиромаштво у свету.

Жанин Хенис-Пласчерт, представница УН у Ираку, изјавила је да је пандемија само у тој земљи довела до пораста сиромаштва за 10 одсто, као и да је прекинула школовање више од 11 милиона ученика и студената и довела до двоструко више пријављених случајева родно заснованог насиља услед смањених могућности да жртве потраже помоћ.

Корона стигла и „богу иза ногу“!

Коронавирус је потврђен и код припадника урођеничке заједнице која живи на удаљеним Андаманским острвима, у Индијском океану, јавља ББЦ.

Како је наведено, четири припадника племена Велики Андамани позитивни су на корону. Двоје је примљено у болницу, а двоје је у карантину. То племе, за које се верује да има 53 припадника, живи на једном од 37 насељених острва истоименог архипелага. Први случај заразе у тој заједници регистрован је прошле седмице и свих 53 припадника је тестирано.

САД: Одобрен брз тест од пет долара

Америчка управа за храну и лекове издала је одобрење за употребу теста на корону који би могао помоћи да се задовољи потреба за већим бројем тестирања. Тест ће коштати пет долара, а резултати су доступни за 15 минута. Узорак се узима путем назалног бриса.

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Ало.рс