Свет Србија

ВУЛИН ШОКИРАО СРБИЈУ! Открио ко је дао дозволу за извоз оружја у Јерменију

Александар Вулин (Фото: Јутјуб)

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да се свака одлука о извозу оружја, у било коју земљу, добија на истоветан начин, тако што се испуне сви законски услови и да је исто било и када је реч о извозу у Јерменију, који је дозволила влада коју су чиниле странке ДОС-а, на челу са Мирком Цветковићем

На питање новинара ко је дао дозволу за извоз оружја у Јерменију и како се та дозвола добија, Вулин је у Крушевцу рекао да се та дозвола добија као и било која друга, односно да не постоји дозвола за Јерменију по некој посебној процедури, пошто све дозволе морају да дају министарства трговине, одбране и спољних послова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је нагласио да морају да се испуне сви законски услови, а најпре да земља у коју се извози није под санкцијама УН.

– Већа количина нашег оружја и војне опреме, укључујући и технологије, извезена је у Азербејџан него у Јерменију. Влада Мирка Цветковића је донела закључак по коме је рекла да се и у Јерменију може извозити наоружање, пошто је 2006. то било стопирано, а онда је Влада Србије из времена када су је чиниле странке ДОС донела одлуку да може да се извози и у Јерменију – навео је Вулин.

Напоменуо је да су све ово време чак и исте фирме извозиле и у Азербејџан и у Јерменију, додајући да говори и о приватним предузећима.

Вулин додаје да политика може да донесе одлуку да се нешто ради или не ради у економији, али да је добро што политика више не одлучује о томе.

Истиче да је одбрамбена индустрија упозорила у свом писму да ће судбина око 17.000 запослених бити неизвесна ако политика буде одлучивала о томе где смеју или не нешто да извезу.

Вулин каже да ни Азербејџан нити Јерменија нису признале независност Косова и да су нам пријатељске земље, али и да морамо да водимо рачуна о интресима наше земље.

– Све је урађено на основу одлуке владе 2012. године, ми смо правна држава и морамо да поштујемо све одлуке влада пре нас, јер поштујемо правни систем – рекао је Вулин.

Додао је да ако нема политичке одлуке, онда се трговина наоружања спроводи по стриктно утврђеним правилима, као и да су то некада радиле директно државне фирме, док се сада то ради преко неких других предузећа.

Држава Србија није прекшила ниједно домаће нити међународно правило, нагласио је Вулин и додао да домаћа одбрамбена индустрија треба да постоји и да се бори на светском тржишту.

– Ако негде постоје спољнополитички интереси земље, одбрамбена идустрија ће то поштовати – додао је Вулин.

Извор: Тањуг