Регион Србија

ДА ЛИ ЋЕ БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ПРИЗНАТИ КОСОВО? Милорад Додик се хитно огласио!

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да Србија није признала самопроглашено Косово, нити ће оно бити признато од БиХ.

– То је веома јасно. Косово ће остати у том неком вакууму у којем трпи подршку земаља које су га и створиле као наводно независну државу, а у суштини без већинске воље у УН да буде верификовано као међународно признато – рекао је Додик вечерас за РТРС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је нагласио да Косово нема већину земља у УН које гласају за то, да је далеко од те већине и да је очигледно да ће бити још мањи број земаља које су га раније подржале.

Додик је истакао да је у споразуму у Вашингтону потписано оно што је званично рекао Београд.

Када је реч о предлогу да Амбасада БиХ из Тел Авива буде премештена у Јерусалим, Додик каже да ће о томе бити расправљано на Председништву БиХ. Наводећи да је Република Српска формирала своје Представништво у Израелу и лоцирала га у Јерусалим, Додик је истакао да се Српска јасно определила да подржава израелску државу и да је логично да треба наставити са афирмацијом тог интереса да се Јеврејима да значај у смислу чињенице да се премести Амбасада.

Ако то Бошњаци неће, ова двојица бошњачких чланова Председништва БиХ, онда ок, онда немамо формалну одлуку, али моја улога јесте да покушам. Ми мислимо да би то нама помогло и зато то и предлажем – рекао је Додик.

У вези са коментарима да је реч о покушајима додворавања Америци, где је на црној листи, Додик каже да се од кад је на црној листи одморио и конституисао додатно своје политичке ставове.

– И веома сам одлучан да те ставове браним – поручује Додик.

Коментаришући ситуацију у Црној Гори, Додик је рекао да је од почетка независности црногорска власт ишла у то да девалвира српски положај и српски народ, а да је као доказ мултиетичности покушала да приграби подршку Абланаца, Бошњака, Хрвата.

Све је то легитимно, али то су маргиналне политичке групе, више у функцији националне мањине него што су могли да имају статус конститутивности, а Срба је према последњем попису било 28 одсто, а српским језиком је говорило, кажу, 60 одсто људи – навео је Додик.

Он каже да се у Црној Гори чинило све да се ојача прича о црногорској нацији, да је очигледно да је њихов политички одраз био антисрпски и да је најбољи доказ за то закон који су донели о слободи вероисповести.

– Срби нису могли да буду запослени, шиканирани су, измислили су неку причу о неком државном удару да би се направили избори, па су и тај ресурс потрошили, па су дошли до тог фамозног закона о томе да отимају имовину Српској православној цркви, правећи неку нову црногорску цркву – навео је Додик.

Додик је подсетио да је у Народној скупштини Српске тражио да се подржи његова одлука као српског члана Председништва БиХ да Мило Ђукановић не дође у БиХ јер је путем закона скрнавио интересе СПЦ и српског народа.

– Тиме смо јасно рекли свој однос према томе – рекао је Додик и напоменуо да су неки из опозиције у Српској гласали против његовог изјашњења, односно сматрали су да Ђукановић треба да дође у том тренутку у БиХ, да би тада заједно са сарајевском чаршијом још више оплео по српском националном и државном интересу.

Додик је изразио уверење да ће ова нова структура у Црној Гори направити добар план који ће омогућити стабилност.

Он је оценио да би Ђукановићу било најбоље да се за две године по истеку мандата повуче из политике, а Црну Гору да остави демократским процесима који ће је довести до нових структура власти и ојачати је.

 

 

 

 

 

Извор: Срна