Регион

ХАОС У ЦРНОЈ ГОРИ! Мило тражи аболицију? Ево шта се дешава!

Ако одлучи да се повуче из политике, Ђукановић ће од нових власти тражити писмене гаранције да неће бити кривично гоњен, тврде извори из врха ДПС

Црногорски председник Мило Ђукановић озбиљно размишља да се повуче из политике и да од нових власти затражи аболицију, односно писмене гаранције да неће бити кривично гоњен, тврде извори из ДПС у чијем врху је већ дошло до озбиљних сукоба (видите антрфиле).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Коначну одлуку о својој политичкој будућности Мило још није донео јер, додају наши извори, и даље гаји наду да ће успети да притисцима, претњама и „непристојним понудама“ убеди неког посланика из опозиције да подржи ДПС и формира нову владу супротно резултатима избора.

Политичка пензија

Према речима наших извора из Подгорице, Ђукановић је схватио да његова тактика застрашивања, поготово лидера коалиције „Црно на бијело“ Дритана Абазовића, не даје резултате.

Мило је увидео да ће бити јако тешко да било кога приволи на нашу страну и обезбеди потребну већину у парламенту. Зато озбиљно размишља о томе да се потпуно повуче. Проблем му, међутим, представља то што су опозиционари већ најавили усвајање нових закона о пореклу имовине и лустрацији, што за њега никако није добро. Зато ће, у случају да се заиста одлучи за политичку пензију, затражити од нових власти аболицију и писмене гаранције да неће бити кривично гоњен. Ипак, не знам колико је то реално – преноси наш извор близак Ђукановићу, који је због „осетљивости“ теме инсистирао на анонимности.

И док јуче ове информације нису желели да коментаришу ни функционери ДПС, али ни функционери опозиционих политичких партија, стручњаци оцењују да Ђукановићу тај план неће проћи. Аналитичар Владислав Дајковић каже да први пут чује за ту могућност, али тврди да опозиција неће пристати на ту „потпуну будалаштину“.

Опозиција никако не сме да размишља у том правцу. Ђукановићу мора да се суди јер постоје озбиљне сумње да је опљачкао државну имовину, да је део организоване криминалне групе, да је користио моћ и позицију на којој се налази за лично богаћење. То су ствари за које се у нормалним земљама људима суди – истиче Дајковић, додајући да је на опозицији да створи услове за фер и поштено суђење Ђукановићу.

Не сме да ризикује

Његов колега Драгиша Јанушевић такође оцењује да ова Ђукановићева замисао никако није реална.

– Први пут чујем за тако нешто, али је та нагодба у старту нереална због више фактора. Црна Гора је чланица НАТО и на добром путу је ка Европској унији. Зато мислим да Ђукановић не сме да ризикује ни дозволи било какво таласање. Исто тако не верујем ни да би опозиција улазила у такве аранжмане с њим. Уосталом, Ђукановић је још председник Црне Горе. Ту функцију обављаће још две и по године и заштићен је од гоњења правосудних органа. Тешко је рећи шта ће бити касније, то можемо само да нагађамо – закључује Јањушевић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс