Регион

КРИВОКАПИЋ УПОЗОРИО: Ево ко је наручио нереде у Црној Гори! ЖЕЛЕ ДА СЕ СТВОРЕ ПОДЕЛЕ!

Нереде праве они којима то одговара. И председник и премијер током кампање поручивали су људима да треба да се селе, каже лидер црногорске опозиције

Само дан-два након завршених избора у Црној Гори избили су и први сукоби. Полиција је интервенисала у Подгорици јер су немире правиле присталице Мила Ђукановића (ДПС) и присталице победничке коалиције: паљене су бакље, летеле су каменице, у тучи је повређено више особа, а неколико је приведено.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Носилац листе „За будућност Црне Горе“ Здравко Кривокапић поручио је да ови инциденти не треба да служе на част никоме, али је оптужио Удбу (службе државне безбедности) да стоји иза немира и да наручује поделе.

Победа чиста као суза

– Нереде праве они којима то одговара. И председник и премијер током предизборне кампање поручивали су људима да треба да се селе. Говор мржње није потребан у овом тренутку. Рука помирења је пружена свима. То не одговара само једној страни, која сада покушава Удбом да дође до побољшања резултата, што је немогуће. Наша победа је чиста као суза – истакао је Кривокапић.

Коментаришући позиве који су се појавили на друштвеним мрежама, а који позивају на „одбрану државе од издајника и туђина, бунт Црногораца, окупљање на градском тргу у Подгорици“, Кривокапић каже да то доживљава као реваншизам, али позива на спуштање тензија.

И лидер коалиције „Мир је наша нација“ Алекса Бечић поручио је поводом инцидената на улицама да су грађани у обавези да обезбеде мир у земљи.

Сачувајмо мир

– Ако сачувамо мир, можемо имати све, ако изгубимо мир, не треба нам ништа. Мир и достојанство, мудра и хладна глава су нешто што је свима у Црној Гори најпотребније у овом тренутку – рекао је Бечић.

Упркос позивима на ублажену реторику, отровне стрелице су наставиле да долазе, и то од носиоца листе ДПС у Андријевици и председника општине Срђана Машовића, који је за лоше резултате оптужио цркву. ДПС је иначе у тој општини после девет година изгубио власт, а Машовић је поручио да се повлачи из политике.

ДПС у паници

Мило изводи своје на улицу

У јавности се појавила вест да је ДПС Мила Ђукановића позвао 6. септембра своје присталице на скуп на Тргу независности у Подгорици, и то с порукама „Нема изговора“, „Покажимо да нас има много“ и „Црна Гора пре свега“. Иста порука подељена је и на Вајбер заједници ДПС, али је убрзо стигло званично саопштење ДПС, у којем се тврди да они не стоје иза тог позива.

– Организатори су одређене патриотске организације које ни на који начин нису повезане с нашом партијом – изјавио је Милош Николић, портпарол ДПС.

Војни аналитичар Александар Радић каже да би било велико изненађење ако нове власти не би покренуле питање повлачења признавања независности Косова:

– Ђукановић је имао погрешну политику да се Црна Гора може градити само повлачењем антисрпских потеза у спољној и регионалној политици. Евентуални став о повлачењу признања би у најмању руку представљао акт унапређења добросуседских односа. Ни у којем случају не треба изједначавати повлачење признања са иступањем из НАТО. Признавање Косова није смело ни да се догоди, ни да дође на дневни ред и ту је Црна Гора, у најмању руку, морала да буде неутрална, односно није смела да га призна.

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс