Смањује ризик од инфекције и последица корона вируса, којим је широм света заражено више од 33 милиона људи…
Витамин Д може да смањи ризик од инфекције и последице ковида 19, показало је ново истраживање у САД.
Научници позивају људе да узимају додатке витамина Д како би смањили ризик од компликација услед инфекције вирусом корона, пише „Дејли мејл“.
Витаминске таблете се користе у многим земљама за лечење пацијената заражених вирусом корона, али ново истраживање поткрепљује тврдњу да су суплементи витамина Д и вирус корона повезани.
Према новим студијима, код пацијената са довољним нивоом витамина Д мања је вероватноћа да доживе фаталне компликације услед ковида-19.
Такође, откривено је да делује на смањење стопе инфекције.
Истраживачи тврде да је довољан проценат витамина Д повезан са значајно смањеним нивоом инфламаторних маркера и са јачањем имуних ћелија.
Према истраживањима Медицинског факултета Универзитета у Бостону, пацијенти старији од 40 година који су имали довољно нивоа витамина Д имали су око 51 одсто мање шанси да умру од вируса.
Осим што витамин Д смањује могућност инфекције пацијенти који су дневно узимали дозу витамина Д имали су мање шанси од компликација услед инфекције.
Витамин Д се налази у џигерици, масним рибама, бутеру, печуркама, јајима…
Научници, осим одговарајућег начина исхране, препоручују као меру за обезбеђивање довољне количине витамина Д и излагање сунчевим зрацима који кроз кожу подстичу производњу тог витамина.
Довољно је само 10 до 15 минута дневно излагати лице и подлактице сунчевим зрацима да би се створиле потребне количине витамина Д.
Извор: МОНДО/Срна