Свет

СТРАВИЧНЕ ТВРДЊЕ! Корона је постала још заразнија: Ако се ово догоди, ни маске нас више неће заштитити

Нимало повољна вест након најновијег истраживања о корона вирусу!

Са корона вирусом свет се бори од децембра 2019. године, али се о њему још много тога не зна. Стручњаци широм света истражују корону у нади да ће нова сазнања помоћи у обуздавању опасног вируса који је заразио више од 33 милиона људи широм света. Међутим, најновије истраживање доноси лоше вести.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Научници у Хјустону ове недеље су објавили студију о више од 5.000 генетских секвенци корона вируса и открили да се дешава непрекидно накупљање мутације вируса, а једна од тих мутација га је највероватније учинила још заразнијим.

Добра вест у целој причи је да ове мутације нису вирус учиниле смртоноснијим, а нема ни доказа да сада изазива теже клиничке облике инфекције.

„Код свих вируса се дешавају генетске мутације, а већина њих није од неког великог значаја“, истакли су научници.

Корона вируси попут САРС-ЦоВ-2 су релативно стабилни јер имају механизам коректуре приликом реплицирања. Али свака мутација представља ризик, а тренутна распрострањеност корона вируса (са неколико стотина нових случајева широм света свакога дана) пружа му обиље шанси да се промени мутацијама, наводи се у студији болнице „Хјустон Методист“.

Нова студија, која још није рецензирана, до сада је највећа појединачна агрегација генетских секвенци вируса у Америци. Једину већу серију секвенци на свету објавили су почетком овог месеца научници из Велике Британије и донели су сличан закључак – мутација која мења структуру „шиљатог протеина“ на површини вируса вероватно је одговоран за брзо ширење тог одређеног соја.

Вирусолог Дејвид Мортенс, након увида у нову студију, каже да постоји велика могућност да је вирус, крећући се кроз светску популацију, временом постао заразнији. То би, сматра он, могло да отежа обуздавање пандемије!

Једна од потенцијалних опасности је да, услед таквих мутација, корона вирус престане да реагује на наше покушаје да га зауставимо, попут ношења маски и физичке дистанце.

Иако су заштитне маске, дистанца и редовно прање руку за сада једини начин да зауставимо ширење вируса, Мортенс каже да, како вирус постаје заразнији, то је све „вештији“ у заобилажењу баријера.

Све то може да утиче и на развој вакцине.

„Могуће је да овај корона вирус, када наш имунитет на нивоу популације постане довољно висок, пронађе начин да заобиђе наш имунитет. Ако би се ​​то догодило, били бисмо у истој ситуацији као и са грипом. Мораћемо стално да јуримо мутације и мењамо формулацију вакцине у складу са тим“, објашњава Моренс.

Извор: Еспресо.рс/Мондо