Србија

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ СЕ ХИТНО ОГЛАСИЛА! Ове вести ће обрадовати све грађане Србије!

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је стопа незапослености у другом кварталу од 7,3 одсто невероватан резултат до којег је дошло због поверења привреде у српску економију и добро таргетираних мера подршке привреди током кризе.

Брнабић је за РТС рекла да ће Србија до краја године, кад је реч о незапослености, победити многе земље ЕУ, те да ће бити међу земљама које имају најмањи пад привреде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи о ниској стопи незапослености, Брнабић каже да је тако добрим резултатима допринела чињеница да се економска ситуација у Србији побољшава, да се отварају и домаће фирме и компаније, али и стране инвестиције и да се тај тренд није зауставио ни због корона вируса, што говори о огромном поверењу домаћих људи и странаца у српску економију.

Друга ствар која је довела до ниске стопе незапослености су и добро таргетиране мере подршке привреди током корона кризе, што је, како додаје Брнабић, потврдио и Међународни монетарни фонд.

„У другом кварталу незапосленост је била 7,3 одсто, што је пад у односу на први квартал кад је била 9,7 одсто, у време када свуда у свету расте незапосленост невероватном брзином, када људи масовно остају без посла. Наш резултат је резултат за велики понос“, рекла је Брнабић.

Она је истакла да ће Србија ове године бити међу земљама које имају најмањи пад привреде, истичући да ће се држава трудити да он буде на нули, односно да немамо ни раст ни пад.

„То би било далеко најбоље у Европи“, рекла је Брнабић.

Истакла је да је Србија имала добар први квартал кад је реч о расту привреде, од 5,1 одсто БДП, у другом кварталу је био пад од 6,4 одсто, што показује да се Србија добро држи.

„Сада гледамо два сценарија, да нам пад буде -1.8 одсто или да будемо на нули. Како год окренете, ми ћемо у овој години бити међу најјачим економијама у Европи, ако не и најјача, и међу најбољим економијама што се тиче незапослености“, рекла је Брнабић.

Она каже да ће, кад је реч о незапослености, Србија до краја године победити многе земље у ЕУ, што је, каже, велика ствар.

Смањен обим посла драстично повећао одсуства са рада

У другом кварталу ове године са посла је одсуствовало 11,4 процената запослених што је за шест посто више него у истом периоду лане, односно за 2,4 посто више него у првом кварталу 2020, наводи се у Анкети о радној снази чије резултате је објавио Републички завод за статистику.

Као разлог одусуства код 204,2 хиљаде људи наведен је смањен обим посла због техничких или економских разлога, а у односу на први квартал оваквих одсустава било је готово 150.000 више док је у односу на пре годину дана повећање од непуних 200.000.

У овом периоду 25,9 хиљада људи навело је да одсуствује због годишњих одмора, државних или верских празника што је пола одсустава из другог тромесечја 2019. и 20.000 одсуствовања мање него у првом кварталу 2020. године.

Одуства због болести, повреда или због привремене неспособности у другом кварталу било је мање него у истом периоду 2019. године, односно у првом тромесечју 2020. године.

Рад од куће у другом кварталу обављало је 12,1 посто запослених што је 2,9 процента више него у првом тромесечју.

 

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг/ РТС