Русија

ХИТНО СЕ ОГЛАСИЛА ЗАХАРОВА: „Запад подстиче Кијев да врши саботаже нуклеарних објеката“ Ево шта се крије иза свега!

Запад подстиче кијевску саботажу нуклеарних објеката, рекла је портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Она је назвала дезинформацијама иступе Кијева о претњи од нуклеарне електране у Чернобиљу након што су је преузеле руске трупе, преноси Тасс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију ИАЕА Рафаел Гроси рекао је да су нивои радијације у четири нуклеарне електране у Украјини нормални.

Осам од 15 реактора у земљи наставља да ради, укључујући два у нуклеарној електрани Запорожје, три у нуклеарној електрани Ривне, један у Хмељницком и два у јужноукрајинској нуклеарној електрани, саопштено је из ове агенције.

ИАЕА је саопштила да је Украјина обавестила агенцију о губитку контроле над нуклеарном електраном у Чернобиљу, коју су заузеле руске трупе, о преласку Запорошке нуклеарне електране под њихову контролу.

Забележено је и гранатирање складишта нуклеарног отпада у Кијеву и близу Харкова, а тренутно не постоји опасност од ширења радијације. Гроси је у контексту војне операције Руске Федерације позвао на осигурање безбедности украјинских нуклеарних објеката од непријатељстава како би се спречила нуклеарна контаминација подручја.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс