Свет

Следи хаос? БЕЛОРУСИЈА ЗАТВАРА ГРАНИЦУ СА ПОЉСКОМ, ЛИТВАНИЈОМ И УКРАЈИНОМ! Лукашенко: Не дозволите да избије рат!

Белоруски председник Александар Лукашенко најавио је данас да ће та земља затворити границу са Ливтанијом и Пољском.

Он је додао да ће граница са Украјином бити ојачана, преноси портал тут.бy.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Приморани смо да повучемо трупе са улица, као што сам већ говорио, да половину војске мобилишемо и затворимо државну границу са запада, пре свега са Литванијом и Пољском. Принуђени смо да ојачамо државну границу са нашом братском Украјином“, рекао је Лукашенко говорећи на женском форуму „За Белорусију“.

Он је позвао народе Литваније, Пољске и Украјине да зауставе своје политичаре и спрече покретање рата.

„Не желим да моја земља ратује. Штавише, не желим да се Белорусија и Пољска и Литванија претворе у бојно поље, где се неће решавати наша питања. Стога данас желим да се обратим народима Литваније, Пољске и Украјине: зауставите своје луде политичаре, не дозволите да избије рат!“, рекао је Лукашенко.

Он је оценио да се у Белорусији у овом тренутку решава судбина читаве Европе.

„Реците људима шта се заправо догађа. Данас се овде решава питање Белорусије, Русије и читаве Европе, можда и целе, а не само источне. Не сме доћи до врелог рата“, рекао је Лукашенко.

„На ивици смо страшне катастрофе“
Он је навео да је у арсеналу оних снага које подгревају ситуацију у републици остало врло мало могућности.

„А ми смо на ивици страшне катастрофе. Ако упадну овамо, бићемо принуђени да одговоримо, нећемо клечати, чак и ако останемо сами“, нагласио је председник Белорусије.

Лукашенко је то рекао у време политичке кризе у Белорусији након спорних председничких избора, за које опозиција тврди да су намештени, што је изазвало масовне протесте у земљи.

Лукашенко је за немире у Белорусији окривио Запад, подсећа Ројтерс.

Он је објаснио да Белорусији није потребно признање резултата протеклих председничких избора од других земаља.

„Данас су прикључили још једну, како сматрају, термонуклеарну бомбу. ‘Разнели’. У Бриселу су се томе придружили да ли Европски парламент или Европски савет, који такође нису признали наше изборе. С тим у вези желим да кажем следеће… Одржали смо изборе у складу са уставом и законима наше земље. И не треба нам никакво признање: избори су одржани и они су легални. Могу да се закунем – није било лажи током избора, наместити 80 одсто гласова је немогуће“, нагласио је шеф државе.

Европски парламент усвојио је данас резолуцију о Белорусији, у којој се наводи да је такозвани опозициони Координациони савет „привремени представник народа“ у тој земљи, а институције ЕУ позивају да му помогну.

Лукашенко је истакао и да се никада неће догодити блиц-криг за преузимање власти у земљи.

„Под тим бело-црвено-белим заставама погледајте какви изрази и речи… То су они смислили: блиц-криг није успео. Био је осуђен много година пре овог блиц-крига. Није се могао догодити у нашој земљи, никада се неће догодити“, рекао је Лукашенко говорећи на женском форуму „За Белорусију“.

Такође је упоредио догађаје у земљи са Венецуелом, а Светлану Тихановску, која се кандидовала за председника републике, са опозиционим венецуеланским политичаром Хуаном Гваидом.

„Ступила је на снагу наредна фаза – снажан спољни политички, финансијски и дипломатски притисак. Суседне земље одбијају да признају резултате избора и, према венецуеланском сценарију, пронашле су ‘гваидицу’ и прогласиле је за председника“, рекао је Лукашенко.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победиоЛукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс