Србија

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ: „Америка је направила темпирану бомбу на тлу Европе“, а она је у Србији!

Београд — Од администрације Била Клинтона, САД су некритички стајале на страну косовских Албанаца. Проблем су само продубљивали чиме је насправљена темпирана бомба у ЕУ

Ово је мишљење Драгомира Анђелковића политичког аналитичара о ставу америчког председника Доналда Трампа, да је косовски конфликт стар 20 година погрешно вођен, а који је изнео Ричард Гренел, посредник у преговорима Београда и Приштине, пише Спутњик.

Гренел, при томе, није пецизирао на шта и на кога је Трамп мислио када је ово рекао.

Анђелковић верује да је Трамп јасно, на овај начин, осудио политику Америке о овом питању, која је вођена у ранијем периоду.

„Наравно, не може Вашингтон нагло да направи заокрет од онога што је тадашња америчка адмнистрација урадила, али Трамп је свестан да су то лоши оквири, и да би требало нешто изменити. Мислим да је његова изјава за нас врло повољна, јер означава, макар реторички, оно што је Америка урадила Србији поводом Косова“, уверен је Анђелковић.

Саговорник Спутњика при том додаје да то не значи да ће Америка одустати од прознања Косова, јер они никада неће направити дисконуитет у односу на своју политику, чак и када се она радикално разликује у односу на претходну адмнистрацију.

„Дакле, они неће анулирати политику својих претходника, али можемо очекивати више разумевања за српску страну, и спремност да се у неком моменту можда дође и до неког компромиса. Али, не можемо да очекујемо радикалне потезе као што је одсутајање од концепта ‘независног“ Косова’!, уверен је Анђелковић.

Он сматра да је Трамп, када је говорио о погрешно вођеном кофликту, вероватно мислио и на агресију на СРЈ која је била пре 20 година.

„Јасно је да је сигурно највећа грешка Америке то што је извршила агресију на једну суверену државу, да би окупирала један део њене територије. А онда на њему допустила исламским фундаменталистима да раде шта хоће. Исти ти фундаметалисти су касније постали опасност за Америку, јер је највећи број припадника екстремних муслиманских формација на Блиском истоку, у односу на број становника, дошао са Косова. То им је прва грешка“, каже саговорник Спутњик.

Друга грешка се односи на понашање Америке после преузимање контроле над Косовом, јер није ништа није урадила да успостави правни оквир.

„Односно, препустили су да та зона постане мафијашка територија, и коначно, признали су је као државу. Уместо да су пре признања договорили неки модел који би задовољио и Србе, поделу Косова или нешто друго…. Овако су Албанцима дали оно што су желели, а сада је тешко да њих неко приволи на било какав компромис“, напомиње Анђелковић.

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

септембар 2020.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930