Србија

СТРАВИЧНЕ ТВРДЊЕ! Србију чека епидемија карцинома! Корона вирус је утицао на повећање броја ОБОЛЕЛИХ!

Број заражених короном биће премашен бројем онколошких рацијената који су због епидемије и ванредног стања имали муке и са дијагностиковањем болести и лечењем, осењују стручњаци. Наша статистика и без овога је црна – у Србији годишње од рака оболи 37.000 људи, а умре 21.000.

Плаше се и чекаоница

Проф. др Слободан Чикарић, радиолог-онколог и рочасни председник Друштва Србије за борбу против рака каже да нема дилему да ће корона вирус допринети порасту броја урмлих од рака, који би се вероватнои излечили да није било еридемије.

– Корона прави сметње у благовременом откривању и лечењу рака, па за последицу има ровећање морталитетне стопе оболелих од канцера. Ковид 19 ће бити кривас, а не људи здравствена служба, јер је ове године онемогућен нормалан рад у онкологији. Пацијенти се плаше превенције због могуће заразе у чекаоницама – објашњава за „Курир“ др Чикарић.

Он истиче да од успостављања дијагнозе до рочетка лечењја не сме проћи више од 20 дана.

– Што касније лечење рочне, то је успех излечења мањи. Корона вирус је пореметио специфичну онколошку терапију и вероватно ће, кад статистика буде обрађивала, код пацијената који су лечени од малигних тумора у току епидемије стопа морталитета бити знато већа него ранијих година – објашњава Чикариц и додаје да је још већа опасност то што се још „не зна да ли ће се корона зауставити ове године“.

Председник Удружења рацијената оболелих од меланома Саво Пилиповић каже да и пацијенти с раком коже имају велике проблеме.

Запуштен меланом

– Превенција је традиционално лоша, а сада је још гора. Бојим се да ћемо роследице тога видети већ следеће године када будемо имали много више људи с дебљим младежима. Ионако су младежи увећани кад се људи јаве доктору, а догодине ће ситуација бити много гора- родвлачи Плиповић.

Председница Удружења рацијената с ретким туморима Горјана Ајзинберг каже за „Курир“ да је током ванредног стања тежиште било на корони и проблемима које она изазива, а да су сва друга обољења, сем ургентних, била скрајнута.

– Као и остали пацијенти, и наши се боје да долазе на контроле и да иду редовно на прегледе. Страхујуод сваког кретања ван зоне сигурности – сопственог дома. ПОмажемо им да успоставе комуникаца с лекарима и да у ситуацијама кад није неопходно физичко присуство, шаљу налазе и добијају одговоре телефоном или у писанои форми.

С леукемијом три месеца без терапије
Да су најтежи пацијенти највише претрпели због епидемије, потврдио је и Иван Ј. који три месеца није имао терапију.

– Иако имам леукемију и моја болест је једна од најтежих, три месеца нисам могао да дођем до лекара, нити да телефоном закажем преглед. Пошто није имао ко да ми напише рецепт за цитостатике које узимам орално, био сам без икакве терапије и стање ми се погоршало. Кренуле су ми лимфне жлезде по врату и испод пазуха, болест је прогресирала. Тек половином септембра сам легао у болницу и примио први циклус хемиотерапије.

Људе изједају и корона и рак

Др Чикарић подсећа да је у Институту за онкологију и радиологију Србије, пре 2-3 месеца короном било заражено око сто пацијената и око 60 запослених, те да су прогнозе за излечење малигних тумора код људи који су у том тренутку били и Институту, лоше.

– Они који су оболели од рака и ковида19 истовремено имају далеко тежу прогнозу, с једне стране их изједа рак, а с друге корона. Резултати лечења ће се сигурно погоршати. Организација мора бити другачија и кориснија. Народ да схвати да је здравствена служба у тешкој ситуацији. Не само због онколошких болести, него и свих осталих.

Поразни подаци за Србију
Годишње од рака оболи око 37.000 људи
Сваке године умре око 21.000 људи
Малигне болести се у преко 60% случајева јављају после 65. године
Процењује се да ће до 2040. оболевање од рака порасти за 70%
Водећи малигни тумори: плућа, дојке, дебелог црева и ректума
Србија је земља са средњим ризиком од умирања од малигних болести у Европи
Спречавањем деловања фактора ризика могуће је утицати на 80% малигних болести
** Подаци Програма Владе о унапређењу контроле рака у Републици Србији за период 2020-2022. године

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс