loading...
Свет

СТРАВИЧНО! ЕУ Земље продају отрове које су забранили код себе! Ево о чему се ради

ИТАЛИЈА је на првом месту међу земљама Европске Уније по извозу опасних пестицида, у треће земље, хемикалија које су на територији ЕУ забрањени.

Ово је резултат деветомесечног заједничког рада које су провеле невладине организације из различитих ЕУ земаља, као “Гренпис” или “Јавно Око” (Публиц Еyе) и новинари истразивачи.

Производња и извоз опасних хемикалија је увек био обавијен велом тајне, али је захваљујући удрузеном напору ових организација, јавност по први оут упозната са делом чињеница.

Документи који су прикупљени показују да ЕУ фабрике хемијских производа планирају произвести и продати у треће земље, изван ЕУ трзишта, више од 82 хиљаде тона пестицида.

Рупе у националним законима и непрецизне уредбе на ЕУ новоу омогучују да фабрике хемијских производа, несметано раде и пласирају своје производе на трзиште земаља изван ЕУ.

Само италијанске фабрике производе око 12 одсто од укупне количине по здравље и оклину опсаних пестицида, које најчешће продају сиромашним земљама.

“Хемијски гиганти преплавали су сиромашне земље са опасним и отровним пестицидима које смо ми, на нашем трзишту, исправно забранили. Апсурдно је да продајемо отровне пестициде у земље из којих, после, производи завршавају на нашим столовима и у нашим тањирима”, рекла је дирецтор за агрикултуру италијанског огранка “Гринписа”, Федерика Ферарио.

“Ову праксу ЕУ мора што пре забранити”, казе Ферарио. Последњих месеци десетак струцњака Уједињених Нација за људска права су апеловали да се престане са производњом и извиозом у сиромашне земље, хемикалија опасних по људско здравље.

У укупном извозу пестицида из земља ЕУ у треце земље удео италијанских хемијских произвођача је око 12 одсто.

Међу производима је цисти “трифруларин”, који производи италијанска фабрика “Финкимика” који се користи за производњу хербицида. Та хемијска супстанца је канцерогена и због високе токсичности за рибе и друге морске зивотиње, је јос 2007 године забрањен у ЕУ.

Други токсични и по људско здравље опасни хемијски производ је “атрацин”, који је у зони Европске Уније забрањен јер загађује подземне воде.

Извор: Тањуг

loading...