loading...
Свет

ТОТАЛНИ ХАОС! ЈЕРМЕНИЈА ТРАЖИ ПОМОЋ РУСИЈЕ И ОДКБ: Турска и Азербејџан експресно демантовали обарање Су-25

И турске власти и Министарство одбране Азербејџана демантовале су информацију званичног Јеревана да је турски ловац Ф-16 оборио јерменског јуришног ловца Су-25.

Прво се огласио шеф прес службе турског председника Фахретин Алтун који је за агенцију Блумберг изјавио да је та информација „апсолутно нетачна“.

Убрзо затим се огласило Министарство одбране Азербејџана које је такође демантовало јерменски војни ресор да је турски авион оборио јерменски Су-25.

Јереван: Инцидент се догодио у ваздушном простору Јерменије

Како је претходно саопштило јерменско Министарство одбране, турски ловац Ф-16 оборио јерменски авион Су-25 у ваздушном простору Јерменије, а приликом обарања пилот је погинуо.

Према информацијама којима располаже јерменско Министарство, турски ловац је полетео са аеродрома из града Гјанџа у сврси одбране азербејџанске авијације и дронова који су гађали насељена места Вардениц, Мец Масрик и Сотк у Јерменији.

У исто време, паралелно са јерменским ПВО снагама, на небу је деловала и јерменска авијација, међутим турски ловац успео је да обори један јерменски авион.

Из Министарства одбране такође наводе и да је турски авион зашао у ваздушни простор Јерменије и то на око 60 километара од границе са Азербејџаном, на висини од 8.200 метара.

Подсећања ради, Турска је чланица Северноатлантске алијансе, док је Јерменија чланица ОДКБ.

Јерменија се није обраћала ОДКБ-з за помоћ, међутим након обарања јерменског ловца, то питање може бити покренуто, изјавио је јерменски амбасадор у Русији Вардан Тогоњан.

„Ускоро ћемо изаћи са званичним ставом по том питању. Та могућност је отворена, тренутно се о томе воде разговори“, рекао је он.

Извор: sputniknews

loading...