loading...
Здравље

НИЈЕ ДОБРО! Ово је упозорење! СТИЖЕ НАМ ЗИМСКИ КОВИД, А ОН ЋЕ БИТИ МНОГО ГОРИ ОД ЛЕТЊЕГ! Ево о чему је реч!

Познати хрватски научник, молекуларни биолог проф. др Гордан Лауц, гостујући у ХРТ-овој емисији Студио 4, рекао је да враћа зимски ковид, болест која има теже симптоме и већу смртност него што је била у протеклих шест месеци

Додао је и да се у Хрватској због климе није догодио толико нагли пораст као у другим земљама Европе.
– Сви параметри који су нам у лети помагали да се не заразимо, сад више нису ту. Појавио се и проблем грејања који јако исушује ваздух. Није добро и биће још горе следећих месеци – рекао је Лауц.

– До лета смо веровали да овај вирус није аеросолни, а сад се показало да јесте. Није довољно удахнути један вирус, потребно је удахнути велику количину вируса да бисмо се заразили. Зато је важно проветравање простора, избегавање блиског контакта – рекао је Лауц.

Истакао је да ће велика већина болест преболети без великих симптома и неће умрети, али с обзиром на то да је вирус јако заразан, могуће је да ће велики број људи имати теже симптоме, а може се догодити да нема капацитета за њихово лечење.

На питање може ли се особа два пута заразити, Лауц је рекао да је то нешто што се догађа, али према доступним подацима то је изузетак, а не правило.

– Након што преболите болест, неко време сте заштићени. Ко је преболео болест преко лета, врло вероватно неће добити тежи облик болести током ове зиме, а хоће ли бити заштићен следеће године, то још не знамо – рекао је.

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс

loading...