Свет

ПРЕМИЈЕР ОТКРИО! Наши корона бројеви су катастрофални, следећа седмица ће бити кључна!

Број активних случајева ;у земљи од 10,7 милиона становника достигао је 158.515 заражених, нови је податак Министарства здравља.

У Чешкој је у недељу забележено први пут за недељу дана мање од 10.000 новозаражених вирусом корона али због преко 2.200 мртвих премијер Андреј Бабиш преклиње Чехе да мере поштују јер су статистике катастрофалне, а од даљег затварања и пооштравања мера земљу може да спаси само чудо.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У недељу су тестови, којих је обично викендом мање, открили 7.301 новозараженог корона вирусом, што је скоро упола мање него у суботу али и даље рекордни број за недељу.У болницама је 5.345 пацијената, од тога 800 на интензивној нези или респираторима ;а црне статистике за недељу допунио је за сада 71 преминули чиме је број мртвих од почетка пандемије вируса корона достигао 2.201. У драматичном је порасту је од 19. октобра када је свакодневно умирало око 100 пацијената са КОВИД-19.

– Наши бројеви су катастрофални и те мере које је усвојила влада за сада не функциошу. И морало би ваљда да се деси чудо да почну да функционишу – рекао је Бабиш у свом редовном недељном видео обраћању „Ћао људи“ на Фејсбуку.

Премијер је показао фотографије масе људи у суборту на пијацама у Прагу које нису затворене али се на њима кретало много људи, већина је са маскама, али игноришући меру да одржавају размак једни од других.

– Следећа седмица биће кључна. Уколико се не догоди чудо неће нам преостати ништа друго него да још пооштримо мере – рекао је Бабиш и поручио да ће због све већег броја заражених медју старијима од 65 година, поново ванредно, данас заседати влада.

Ионако подривено поверење Чеха у владу да може да сузбије пандемију додатно је смањио изгред досадашњег министра здравља, иначе заслуженог за успешно савладавање првог таласа пандемије КОВИД-19 у пролеће, епидемиолога Романа Примуле. Он се састао са председником посланичког клуба владајуће странке АНО Јарославом Фалтинеком у среду увече у ресторану који је морао да буде затворен а на улицу је после изашао без обавезне маске коју је као министар прописао свима осталим.

Премијер Бабиш чим је таблоид Блеск објавио у петак фотографије одлучио је да Примулу избаци из владе и именује новог министра а градске власти Прага покренуле су управни поступак са рестораном који се отворио нелегално за В.И.П. госте. Ресторану прети казна од преко 115.000 евра, док министру и председнику посланичког клуба за кршење мера прети новчана казна од 800 евра.

– Надам се да ће људи који су тврдили да КОВИД-19 не постоји схватити да је враг однео шалу. Требало би да гледају на епидемију као у пролеће када су се правила доследно поштовала – рекао је Бабиш у видео поруци. Поручио је да ниједна влада на свету не може да изадје на крај са епидемијом ако јој не помогну сами грађани.

 

Извор: Srbijadanas.com