Србија

ДРАМА НА КОСОВУ! Полиција упала у српску апотеку, ГРАЂАНИ ОДМАХ ИЗАШЛИ НА УЛИЦЕ!

Такозвано косовско министарство здравља у сарадњи са царином и полицијом привремених приштинских институција, извршило је данас упад у апотеку у Северној Митровици, како би запленили лекове који нису регистровани у здравственом систему Косова и Метохије, пише портал Косово онлине.

Како се наводи, захваљујући мештанима Митровице који су се у великом броју окупили испред једне од апотека, ниједан лек није заплењен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Власник апотеке у коју је извршен упад, Благоје Савић рекао је да је разлог за данашњу акцију политичке природе.

– Регистрован сам и плаћам порез. Они траже да целокупни лекови и роба буде са Косова, а то је немогуће. Наши здравствени радници и доктори преписују друге лекове и није исти систем здравства Косова и Србије. Прво треба да доктори пређу на њихов систем здравства, па тек онда апотеке – рекао је Савић.

Власник једне од апотека Војкан Лакетић рекао је да је акција организована како би се извршила провера да ли су лекови који се продају у српским апотекама регистровани у косовском здравственом систему.

– Проблем је што наши лекари раде по српском систему, а то значи да лекари преписују лекове који су регистровани у српском систему. Ако узмете једну просечну апотеку у Северној Митровици,више од 80 одсто лекова није регистровано у систему КиМ, а они су сад дошли да заплене те лекове. И то у сред ове пандемије. При томе они сами нису носили заштитну опрему, а ушло је њих 15-оро унутра – испричао је Лакетић.

Према његовим речима, за ту ситуацију крива је искључиво Приштина која се пре пет година споразумима у Бриселу обавезала да ће регистровати све наше производе, а од тог обећања није било ништа.

Како је рекао, велику подршку су добили и од грађана Северне Митровице, али је питање шта ће бити сутра.

 

 

 

 

 

 

Извор: Тањуг