Србија

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ДР КОНА: Нема више времена, држава мора да…

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон данас је поново објавио алармантну поруку на свом профилу на Фејсбуку.

– Шта може држава да уради? Да схвати да нема више времена… Шта може појединац да уради? Да избегне заражавање. Шта могу здравствени радници да ураде? Да издрже. Морамо да успоримо вирус – написао је Кон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упозорење је стигло након изузетно тешке недеље за Србију у којој су свакодневно падали црни рекорди по броју новозаражених и преминулих.

На последњој седници Кризни штаб је разматрао увођење нових мера, а посебно оних које се односе на кафиће и клубове, за које стручњаци наводе да су најпогоднији за преношење и ширење вируса.

Како скраћивање рада кафића има економске импликације коначна одлука није донета одмах већ се доношење нових мера очекује сутра.

Кон сматра да су две недеље строгих мера најефикасније.

– Морамо да зауставимо вирус и његов пренос, то може тако што се ускрате контакти, а то је опет могуће само новим мерама. Нису донете мере. Председница Владе је рекла да нас је добро чула и да ће још размислити. Сад смо још на неком премишљању – рекао је претходно Кон.

Према његовим речима, јасно је да морају да се спрече контакти, што се пре свега односи на ноћне клубове и „места где се дуго седи и разговара“. Најбоље би било, како каже, донети меру забране рада ноћних клубова, а резултати пооштрених мера могли би да се виде за две недеље.

Извор: Курир.рс