Србија

ЈЕЗИВО ПРЕДВИЂАЊЕ ДР ЂЕРЛЕКА: Данас смо оборили црни рекорд, а најгоре тек следи

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек рекао је да епидемија обара црне рекорде и ово није највећи број који смо достигли, јер ће за пет до седам дана то да се повећа.

Каже да у Београду скоро да нема места у болницама, јер када отпусте пацијенте, стигну други. Према његовим речима, најкритичнији је Београд али се епидемија раширила и на север земље и скоро да нема града који није захваћен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Чинимо напоре да обезбедимо места за пацијенте, да грађани буду уверени да ћемо сваком пацијенту обезбедити место ма колико било тешко, успећемо да одговоримо задатку који се од нас очекује“, рекао је Ђерлек за РТС.

Што се тиче примена мера, каже да се очекују резултати за 14 дана.

„Не можемо то гарантовати али до тада се морамо понашати тако да покажемо обавезу, личну одговорност да се сваки појединац придржава мера јер је то једино оружје“, поручио је Ђерлек.

Данашњи дан је рекордни по свим подацима, највећи је број позитивних, хоспитализовано је 700 особа, дан је са најопаснијим карактеристикама који говори да се ради о смртоносној болести против које морамо да спроводимо све могуће мере, оценила је директорка „Батута“ Верица Јовановић.

„То можемо заједнички, применом мера. Неопходно је да се заустави трансмисија у заједници, ми смо у бољој ситуацији него Црна Гора, Мађарска, али са показатељима да број расте“, каже др Јовановић за РТС.

Данашњи бројеви указују да се здравствени систем максимално бори, да дође до заустављања оболевња, каже она.

„Кључна је маска, као и дистанца“, додала је др Јовановић.

Подсетимо, у последња 24 сата у Србији су на корона вирус тестиране 18.040 особе, њих било је 5.613 позитивно, док је нажалост преминуло 27 лица.

Ово је апсолутни рекорд по броју заражених од почетка епидемије, а данашњи 18. новембар остаће запамћен и по највећем броју преминулих од корона вируса у Србији (јуче смо имали 24 умрлих).

Према последњим подацима Министарства здравља и Института „Батут“ на респираторима у здравственим установама широм Србије налази се 182 пацијената, док је хоспитализовано рекордних 5.317 особа.

Извор: Блиц