Регион Свет Србија

Опасни планови! ТУРСКА ЖЕЛИ ДА ПОКОРИ СРБИЈУ И БАЛКАН! Ердоганова изјава је подигла прашину у региону!

Под Турцима смо били 500 година, а, по свему судећи, да се они питају, опет би владали Србијом. Турски председник Реџип Тајип Ердоган најавио је нови освајачки поход, помињући делове некадашње Османске империје, међу којима је и Балкан. Како каже, тамо народ жељно ишчекује повратак Турака.

– Идите у Сирију, Ирак, Северну Африку, на Блиски исток, идите у земље Балкана, идите и питајте тамо људе шта мисле о Турској и о Турцима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нећете чути ни реч жалбе, ништа о колонијализму, окупацији, тлачењу или геноциду. Уместо тога, чућете једну нову реченицу која је код њих постала нешто као симболички слоган „Хвала Алаху што су нам Турци дошли“ – поручио је Ердоган, говорећи на скупу пред присталицама.

СПРЕМАН ЗА АКЦИЈУ

Да не буде забуне, потом је појаснио своје тврдње:

– Заиста, прошло је 100 година од када смо одвојени од ових земаља, али народ никада тамо није престао да нас чека и да се нада нашем повратку.

Како за Српски телеграф ово буђење старих амбиција објашњава историчар Саша Адамовић, Турска је под председником Ердоганом постала регионална сила, а он озбиљан геополитички играч, не само у региону већ и шире.

– У овом тренутку Ердоган сматра да Турска треба да пројектује своје спољнополитичке интересе апсолутно на свим територијама које су некада биле део турске империје. Он примењује неоосманску доктрину, а себе сматра заштитником свих муслимана и спрема је да се умеша на сваком месту уколико процени да су доведени у питање турски интереси. То се најбоље види у последњем сукобу у Нагорно-Карабаху – објашњава Адамовић.

Ердоган, каже наш саговорник, снагу базира не само на економској и војној сили већ и изузетно јакој турској дијаспори у Европи. Ипак, оно што је за нас важно јесте чињеница да су односи Србије и Турске у узлазној путањи.

– Србији су потребни добри и стабилни односи с Турском јер је то гарант мира и стабилности на Балкану, с обзиром на велики утицај Ердогана на муслимане у Санџаку и БиХ. Несумњиво је да сарадња Србије и Турске утиче на цео балкански регион – додаје Адамовић.

РУСИ КАО БРАНА

Историчар Божидар Кљајевић верује да Ердоган жели да се нађе на челу свих муслимана на свету, али ће му те планове осујетити Русија, која је и наша брана од исламизације.

Турци су по генетској структури освајачки народ

Данас се то ради другачије и суптилније у односу на просту силу и мач, како се ратовало у време Османлија. Не треба подсећати шта су Турци све радили на овим просторима у прошлости, али ваља напоменути да су највећи траг оставили у БиХ и Санџаку, где су некадашњи Срби православци масовно прелазили у ислам да би сачували своје богатство – објашњава Кљајевић.

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс