Свет

ОВАКО ЈЕ БАЈДЕН ГОВОРИО О СРБИЈИ: Ове речи му Срби никад неће заборавити

Џо Бајден (фото:ЈуТјуб)

Велики део српске јавности добро се сећа Џоа Бајдена, кандидата на председничким изборима у Америци. Као сенатор и истакнути демократа деведесетих година заговарао је НАТО интервенцију током сукоба на Косову, а упамћен је и раније по изјавама које често нису биле наклоњене Србима.

Једни данас, са временске дистанце, сматрају да Бајденову антисрпску реторику не треба посматрати једнострано, без говора о политици тадашњег режима Слободана Милошевића који је првенствено и био мета Бајденових критика. За друге је, међутим, Бајденово име и данас асоцијација на националне трауме попут бомбардовања 1999. године и отцепљења Косова, које се сматра породичном заоставштином Клинтонових.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бајден је у новијој историји Србију посетио два пута као потпредседник Барака Обаме, нудећи тим приликама далеко помирљивију реторику. Ипак, од свог става да Косово мора бити независна држава до данас није одустао.

„Милошевић је ратни криминалац“

Иако већ годинама уназад интернетом и у појединим медијим круже тврдње да је Бајден о Србима говорио као о „убицама беба, силоватељима и месарима“ које треба „сместити у концентрационе логоре“, никада нису пронађени извори који би потврдили аутентичност тих изјава.

Оно што је документовано су критике које је за време боравка у Сенату упућивао Милошевићу.

– Главни узрок проблема је Слободан Милошевић. На приватном састанку 1991. године, отворено сам му рекао да је криминалац – изјавио је својевремено Бајден.

После потписивања Дејтонског споразума честитао је Ричарду Холбруку на дипломатској вештини, али је нагласио да тадашњег српског председника не треба посматрати као „део решења“.

– Имам помешана осећања према договору са Милошевићем, зато што верујем да он једино разуме силу и верујем да је он крајњи проблем, као и да ће ово морати да буде решено силом, и искрено, желео бих да смо сада искористили силу. Немам илузије да Београд није пун политичара који су читали Џеферсона и Медисона у слободно време и који чекају демократску средину како би се појавили. Међутим, мислим да нисмо довољно пажње обраћали на демократску опозицију која постоји – рекао је Бајден неколико дана након потписивања споразума 1995. године.

Само неколико година касније уследиле су нове тензије на Балкану, овог пута на Косову, а Бајден је и по том питању имао формиран став.

„Срби да погледају себе у лице“

Бајден је у више наврата говорио о потреби да се спречи даље насиље над Албанцима, а неколико година по завршетку сукоба на Косову имао је поруку за Србе.

– Док српски народ не буде погледао себе у лице и разумео шта су његови лидери урадили, и у шта су њих убедили, српски народ неће моћи да се отргне од идеје да су жртве, од идеје коју сви политичари користе и којом манипулишу. Вредност Нирнбершког суђења није била да казни, већ да покаже и учини да Немци погледају себе у очи, и да им не дозволи да рационализују, као у Првом светском рату, да су они били жртве – поручио је.

Додао је да сматра да су Срби подједнако способни и часни „као било који други народ у Европи“, као и да је на Косову потребно стално војно присуство како би се осигурао опстанак мултиетничког друштва без ког нема „Бога у политичком смислу“.

„Даље руке од Црне Горе“

На саслушању пред америчким конгресом 2000. године Бајден је упозорио Милошевића да не започиње рат у Црној Гори, пренела је црногорска „Побједа“ на основу конгресних докумената у које је имала увид. Бајден је у својству сенатора позвао тадашњег америчког председника Клинтона и НАТО да ураде све да „Милошевић не збаци демократско руководство Црне Горе“.

– Господине председниче, обраћам Вам се данас да бих разговарао о претњама Црној Гори, једином преосталом слободном делу југословенске федерације. У деценији деведестих у четири наврата је мене и моје колеге пробудило сазнање да је Слободан Милошевић започео рат. Не желим више никада да прочитам тај наслов. Дакле, говорим јасно и гласно: Даље руке од Црне Горе господине Милошевићу – наводно је рекао Бајден.

У документу америчког Конгреса који преноси „Побједа“, Бајден не признаје СР Југославију и попут црногорског руководства је назива такозваном.

– Већина мојих колега свесна је да је „Југославија“ измишљен термин. То је била прва Југославија, она која је пропала током Другог светског рата. Из пепела рата настала је друга Југославија. То је била Титова Југославија. Тито је био мртав мање од деценије када је његова Југославија почела да се распада почетком деведесетих. А сада, све што је остало од Југославије је свађајући пар Србија и Црна Гора – наводно је пред Конгресом испричао Бајден.

Помирљиви потпредседник

Дошао је 21. век и две Бајденове посете Србији. Сада је био на функцији потпредседника, а његов тон је био знатно другачији.

Прва посета била је 20. маја 2009. године када га је дочекао државни врх уз највише државне почасти. Интониране су америчка, па српска химна, а централна тема сусрета са тадашњим председником Србије Борисом Тадићем била је Косово. Бајден је наглашавао да Америка неће тражити од Србије да призна Косово.

– То није предуслов за нашу подршку намери Србије да постане чланица Европске уније – рекао је и додао:

– Администрација Барака Обаме је управо завршила својих првих сто дана на власти. Ми сматрамо да је веома важно већ на самом почетку нашег мандата да дођемо на Балкан, да дођемо у Србију, да покажемо колико нам је стало до овог региона.

Друга посета, 16. августа 2016. године, била је праћена сличним порукама. Бајден је дочекан испред Палате Србије, где га је са погачом и сољу угостила девојка у традиционалној призренској српској градској ношњи, а потом се иза затворених врата састао са тада премијером Александром Вучићем.

Уследила је конференција за медије на којој је Вучић рекао да односи Америке и Србије иду „узлазном путањом“, а Бајден је први пут изјавио саучешће свима који су изгубили вољене током НАТО бомбардовања.

– Успомене на губитак вољених су и даље свеже. Америка и Србија, наравно, не слажу се око сваког питања, има многих ожиљака и рана које су живе из деведесетих година, али ја се надам да ћемо предузети кораке и да ће то учинити нове генерације – рекао је Бајден и опет поновио да неће од Србије тражити признање Косова.

Вучић и његов амерички гост су потом у вечерњим сатима прошетали Скадарлијом, где је Бајден и заплесао.

„Косово треба да буде независна држава“

Бајден се почетком прошлог месеца огласио о споразуму између Београда и Приштине који је нешто раније потписан у Белој кући, признајући да није упућен у детаље договора, али подвалчећи свој добро познати став о том питању.

– Не знам шта има у договору. Оно што сам увек тврдио у односу на Србију и Косово је да би Косово требало да буде независна држава, и да није део Србије. Ја сам провео доста времена тамо. Претпостављам да ће споразум ојачати ту независност. Али не знам о чему се ради – одговорио је демократски кандидат на питања новинара око постигнутог споразума између Србије и Косова о нормализацији економских односа.

Бајден је тада споменуо и чињеницу да је његов син Бо, који је преминуо 2015. године, служио на Косову у оквиру америчких НАТО трупа.

Извор: Блиц