Свет

ВЕЛИКИ УДАРАЦ ЗА ТРАМПА! Медији му пренели поруку: ОВО НИЈЕ ОЧЕКИВАО!

Фото: Јутјуб

Више америчких конзервативних медија у власништву медијског магната Руперта Мардока променило је тон порука које шаљу у очигледном покушају да упозоре своју публику да ће, изгледно је, Доналд Трамп ипак изгубити ове председничке изборе, пише Гардиан

Поруке које се одашиљу су, чини се, координиране и укључују позив Трампу да ‘очува своју оставштину’ тако што ће показати достојанство у поразу. Такве поруке могу се ишчитати на страницама и у етеру  Fox Newsa, Wall Street Journala i New York Posta, што су све медији иначе склони Трампу и које сам Трамп радо прати.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Омиљена Трампова водитељка с Фокса, Лаура Инграхам, која је говорила и на републиканској конвенцији 2016., послала је запањујућу поруку, чини се, усмерену директно Трампу, саветујући му да ‘достојанствено и сталожено’ прихвати пораз ‘ако и када се то догоди’, позивајући га да тако заштити сопствену оставштину.

– Кад и ако дође време да се прихвати неизбежни исход ових избора, а надамо се да се то ипак неће догодити, али, ако се догоди, председник Трамп то мора да прихватити с достојантвом и сталоженошћу које је демонстрирао у скупштини са Саваном Гатри (водитељком на НБЦ-ју). Много је људи тада коментарисало тон његовог наступа. То је оно што је сада потребно, казала је Инграхам.

– Губитак избора, посебно ако верујеш да су украдени, велик је ударац. Не доносим никакав закључак. Али, губитак избора, ако се то догоди – страшан је. Али оставштина председника Трампа постаће значајнија ако се усредсреди на будућност земље.

Wall Street Journal објавио је редакцијски коментар који шаље готово идентичну поруку у тексту под насловом ‘Председничка завршна игра’ и поднасловом ‘Трумп има право да се бори на суду, али мора да докаже превару’.

– Његова оставштина биће значајно умањена ако његов последњи потез буде горко одбијање легитимног пораза, упозорава се у тексту.

– Можда је било неизбежно да се председниковање Доналда Трампа заврши онако како је и почело: тако што ће председник тврдити да је победио док га његови опоненти проглашавају фашистом. Стварност је таква да ће САД имати нормалан исход избора без обзира на спорадично надвикивање, каже се још у чланку.

Бајден води у довољно држава да освоји мандат, а ако ти гласови преживе поновно пребројавање и судску парницу, он ће бити нови председник.

Главни уредници New York Posta, новина које су прије избора објавиле читав низ оштрих напада на Бајденовог сина Хантера, поручили су ове недеље својим запосленима да буду оштрији у извештавању о Трампу, наводи New York Times, позивајући се на допис који је послат запосленима.

У изненадном обрту у четвртак, таблоид Руперта Мардока објавио је два чланка потпуно другачијег тона. У једном је казао да председник Трамп неутемељено оптужује своје политичке противнике за изборну превару, а у другом Трампа описује као успаниченог аутора бесмислених твитова.

И Фоксове поруке сличног су тона и показују врло мало разумевања за Трампове тврдње о изборној превари којима жели да преокрене исход избора.

На питање о наводима Трампове кампање о томе да републиканским посматрачима није било дозвољено да надгледају изборе, Фоксов репортер је у јављању уживо кратко одговорио: ‘То није истина. Није истина. То једноставно није истина.’

 

 

 

 

 

Извор: informer.rs/jutarnji.hr/guardian