Србија

ДР КОН ОПЕТ ПОМЕНУО НЕСТОРОВИЋА: Открио шта га боли после вакцинације, па загрмео – НЕМА НИШТА ОД КОМПРОМИСА!

Кон је упозорио да се поготово за празнике грађани морају придржавати мера

Епидемиолог Предраг Кон рекао је, поводом данашње седнице Кризног штаба за борбу против короне и нових мера које је усвојила Влада, да медицински део Кризног штаба није попустио у погледу увођења блажих мера и није пристао на компромис.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– То је питање да ли смо ми пристали на компромис или смо пристали на чињеницу да су у том тренутку економски разлози превагнули – напомиње Кон, пренео је РТС на свом сајту.

Објаснио је да је другачија ситуација од оне која је била око 6. маја, када је био викенд и када смо „ми тражили да цео викенд буде затворен, а професор Несторовић да не буде“.

Указао је да је то је било у оквиру самог медицинског дела и да је тада био могућ и морао да буде компромис.

– Одлучено је да буде продужено радно време, то јест оно радно време које је дато до 20.00 и у оквиру тога ми смо ипак инсистирали да се нешто промени, а то је да не буде четири квадратна метра него девет квадратних метара у тржним центрима, да се разреди и да се смањи та густина у тржним центрима. То је нешто што је исто одлучено и што је ушло у уредбу – напомиње Кон, пренео је РТС.

Кон, који је примио вакцину против короне, изјавио је да не осећа промене осим што је приметио малу бол кад је јуче додирнуо место где примио вакцину, али да је то сада још мање.

Он је рекао да следећу вакцину прима после три недеље, а недељу дана после те друге дозе сматра се да је потпуно заштићем.

– По ономе што смо чули све те вакцине – Фајзерова, кинеска и руска, биће присутне у јануару – рекао је Кон.

На питање да ли ће грађани моћи да приме вакцину по свом избору, он је рекао:

– Она вакцина која је у том тренутку доступна то је вакцина за вас, тако бих ја то решавао.

Он је додао да ни једна вакцина неће бити присутна на тржишту, ако не добије одобрење Агенције за лекове и медицинска средства.

– Ви, ако кажете хоћу на пример руску, сасвим случајно сам њу поменуо, а тог тренутка је ту Фајзерова, они му кажу добро, сачекаћете руску, јер је тренутно нема. Једино тако ће бити могуће, ја тако то доживљавам, не видим како би то било другачије – рекао је Кон.

Како је рекао, „не идете у послугу или на пијацу па да ту заиста бирате, већ тражите одредјену и кажу у Дому здравља ту сада немамо“.

На питање ко не може да прими вакцину, он је рекао да се никад вакцине одмах, у самом старту, не препоручују ни трудницама ни дојиљама.

– Временом се ти подаци сазнају од акциденталних (случајева). Значи, вакцинише се жена а не зна у том тренутку да је трудна, временом се накупи број таквих па се види да ли има неких последица ии не. За сада на самом почетку свакако да се не препоручује трудницама – рекао је Кон.

Како је додао, „теоретски нема ни једног разлога против, али то не значи ништа, нема ни доказа да ништа не може да делује на плод“.

Извор: srbijadanas.com