Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Ко ће први да се вакцинише, а ко није у обавези да то учини?

Велика Британија је постала прва западна држава која је почела са вакцинацијом против ковида. Србија на своје вакцине још увек чека, а када ће у нашу земљу стићи прве дозе још се прецизно не зна, али се очекује да то буде до краја године

Вакцину је за хитну употребу одобрило Регулаторно тело за лекове и здравствене производе (МХРА), пре него што је то учињено у САД и Европи, али је неминовно да ће вакцина стићи и до нас, само је питање тренутка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Велика Британија је купила 40 милиона доза вакцине, за коју се показало да има 95% ефикасности у последњим испитивањима. Енглезима су приоритет за вакцинацију старији од 80 година и здравствени радници, а ко ће то бити у Србији?

Ко је приоритет за вакцинацију?

Србија чека на 1,8 милиона доза вакцина против вируса корона, преко система КОВАКС, а оно што је познато је да ће први бити вакцинисани здравствени радници, полиција и војска, категорије становништва за које ће вакцинација бити и обавезна. Нико са сигурношћу не може да потврди ко ће бити приоритет у даљој вакцинацији, али судећи по претпоставкама струке то ће бити хронични болесници и животно угрожене категорије становништва.

Полемику у јавности изазвала је одредба измене Закона о заштити становништва од заразних болести у којој стоји да се у случају појаве епидемије заразне болести, може одредити препоручена или обавезна ванредна вакцинација за сва лица, односно одређене категорије људи ако се утврди опасност од преношења те заразне болести.

Да ли ће вакцина бити обавезна за децу?

Акт о обавезној или препорученој вакинацији доноси Министарство здравља. Епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање вируса корона, др Предраг Кон, изјавио је да деца вероватно уопште неће бити у обавезној вакцинацији.

Председник Вучић рекао је да су прве дозе вакцине против вируса корона намењене онима за које ће бити обавезна вакцинација, здравствене раднике, војску, а да грађани који не буду хтели да је приме – неће морати.

Када је реч о могућности избора вакцине, др Срђа Јанковић је рекао да ће грађани моћи да бирају између оних вакцина које код нас буду регистроване на основу испуњавања услова и критеријума.

Према његовим речима, то што се за неке вакцине каже да су ефикасне више или мање, не мора да значи да ће тако бити и када се примене на широку популацију, јер су ови проценти изведени из примене на мањем броју људи који су учествовали у студијама.

Колективни имунутет и даље не помаже

Јанковић је истакао да се не може рачунати на колективни имунитет као заштиту и да то може да промени само вакцина.

– Веровање у колективни имунитет сада не помаже већ само маска, дистанца и не окупљати се – рекао је он и додао да је велика ствар што је у Великој Британији одобрена вакцина и што је почела вакцинација.

Напоменуо је да вакцину не треба гледати као „чаробни штап“.

– Има људи који мисле да ће вакцина да све реши, али и оних који сматрају да је вакцина највеће зло. И једна и друга крајност нису добре – закључио је Јанковић.

 

 

 

Извор: Информер.рс