Србија

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА ГРАЂАНЕ! Министар Мали открио: Ево шта ће бити са платама од 1. јануара!

Министар финансија Синиша Мали казао је да се данас пред посланицима налазе четири закона и једна одлука која је јако важна.

Како је додао, у питању је одлука о једнократној помоћи пензионерима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар је на данашњој расправи у Скупштини Србије рекао да ће бити речи и о завршном рачуну Републике Србије за 2019. годину.

„Ово је прва година након 18 година да паралелно како разматрамо буџет за следећу говоримо и о рачуну за ову годину, што је велики успех“, нагласио је и подсетио да је парламент прошле године усвојио 18 завршних рачуна буџета за претходних толико година.

Завршни рачун урађен је у складу са законом, поручио је министар и рекао да су укупни приходи 1.328 милијарди, расходи и издаци 1.296 милијарди динара, а суфицит 32 милијарде и 178 милиона динара. Навео је да је укупно учешће јавног дуга на дан 31. децембар 2019. било 52 одсто, односно 23,9 мијлијарди евра, да је ниво јавног дуга порастао у 2020. години, али да је под контролом.

„Одговорна економска политика и тешке реформе које је почео Александар Вучић док је био премијер, довели су до тога да смо четири године зарадом имали суфицит“, каже Мали

Мали каже да учешће јавног дуга за наредну годину и дефицит од три одсто даје могућност да већ наредне године наставимо смањење учешћа јавног дуга и да дођемо до 57,5 одсто.

Он је навео да нас је ове године омела пандемија корона вируса, али и напоменуо да буџет за 2021. даје наду да ћемо се, са никад већим инвестицијама и стопом раста од шест одсто, вратити на добре резултате постигнуте прошле године.

Мали је оценио и да је у буџету за 2020. било довољно простора за подршку већу од шест милијарди евра током највеће економске кризе узроковане корона вирусом.

Запошљавање у јавним предузећима

Мали се у свом излагању осврнуо и на запошљавање у јавним предузећима, истакавши да квалитет њихових услуга мора да расте из године у годину. Наиме, изменама Закона о буџетском систему предвиђена је флексибилнија контрола запошљавања у јавном сектору сходно потребама за кадровима, као и повећање плата за пет одсто у јавном сектору у 2021. години.

Он је у Скупштини Србије рекао да за нова запошљавања у институцијама, установама и предузећима више неће бити неопходно одобрење владине комисије за запошљавање. Објаснио је да се уводи мало флексибилнији систем, уз одређено ограничење у запошљавању, уместо досадашњег система контроле, односно принципа да за сваког новозапосленог мора да се добије одобрење владине комсије.

Мали је навео да ће тако иституције, установе и предузећа да запошљавају сходно њиховим потребама и новцу који имају, али уз ограничење да не могу запослити више од 70 одсто нових радника од броја запослених који су претходне године отишли из тих институција, установа и предузећа.

„То значи да, уколико је 10 запослених у једној установи напустило ту установу током протекле године, максималан број новозапослених може бити седам без претходне сагласности владине комисије“, рекао је Мали.

Тим решењем, према његовим речима, институције, установе и предузећа преузимају велику одговорност на себе, одлучују о томе да ли им је потребно ново запошљавање.

Повећање плата

Измене Закона о буџетском систему, каже Мали, дефинишу и проценат повећања плата у јавном сектору у 2021.

Најавио је да ће плате од 1. јануара 2021. за све медицинске раднике бити веће за пет одсто, а за све остале је предвиђено је најпре повећање од 3,5 одсто, а потом од априла идуће године за додатних 1,5 одсто.

Он је позвао посланике да подрже измене закона.

Помоћ пензионерима

Министар финансија је потврдио да ће најављена једнократна помоћ пензионерима у износу од 5.000 динара бити спроведена 18. децембра. Прецизније, на адресе 1,717 милиона пензионера у Србији стићи ће поменута помоћ, а како је оценио Мали, пензије у Србији су стабилне.

Мали је у Скупштини Србије, где је образложио неколико закона, рекао да се измена Финансијског плана ПИО фонда стварају предуслови за исплату једнократне новчане помоћи од 5.000 динара пензионерима.

„То је огроман успех за нас. На крају веома тешке године, када је Србија показала колико је јака и колико је могла да помогне у ублажавању негативних последица епидемије корона вирусамгоне, последња у низу мера је управо подршка за најстарије“, рекао је он.

Подсетио је да је у априлу исплаћена једнократна помоћ пензионерима од по 4.000 динара, а да сада стиже још по 5.000 динара.

Министар је рекао да ће од 1. јанура 2021. године, по швајцарској формули, пензије бити повећане за 5,9 одсто. Додао је да су и мања издвајања из буџета за ПИО фонд јер, каже, расту приходи тог фонда од уплате доприноса.

„То је резултат одговорне економске политике. Очекујем подршку за ову одлуку“, навео је Мали.

Комерцијална банка, гондола, спорт…

До краја године, како је навео, пронаћи ће се и стратешки партнер за Комерцијалну банку од чега се очекује прилив од 400 милиона евра, а највећи део тих средстава биће искорицћен за враћање старих скупих кредита, међу којима је и кредит узет од Азербејџана 2012. године, навео је министар финансија Синиша Мали.

Он је у Скупштини Србије, где је образлозио неколико закона, међу којима су и измене Закона о јавном дугу, рекао да приходи од Комерцијалне банке нису урачунати у буџет.

„Те приходе нисмо рачунали, јер смо хтели да будемо конзервативни и реални. То ће се десити и то је важно. Скоро половину новца, 170 милиона евра, искористићемо за враћање страрих скупих кредита, међу којима је и кредит узет од Азербејџана 2012. по каматној стопи од четири одсто“, каже Мали.

Министар финансија је рекао да ако вратимо кредит Азербејџану, додатно ћемо смањити учешће јавног дуга у БДП-у за 0,4 одсто.

„Стварамо бољу и сигурнију будућност за нашу децу. Не желимо да им оставимо скупе кредите“, рекао је Мали и навео да је реч о кредитима које је узела претходна власт.

Мали је рекао да је најважнија ствар у изменама Закона о јавном дугу стварање мало флексибилније процедуре како би могли да се смање трошкови задуживања.

„Пројекција централног нивоа јавног дуга је 57,9 одсто. Далеко смо испод Мастрихта и нивоа од 60 одсто, упркос пандемији“, каже Мали.

Он се осврнуо и на то да су Скијалишта Србије већ кренула у реализацију пројекта изградње гондоле Брзеће – Мали Караман, која ће спајати подножје Копаника са његовим врхом.

„То није мала инвестиција – 3,2 милијарде динара“, прецизирао је.

У плану су и издвајања средстава из буџета за бројне спортске манифестације, али и унапређење фискултурних сала.

„Обезбеђен је и новац за мултифункционални објекат у Београду за шест спортова. За то је издвојено више од милијарде динара“, напоменуо је.

 

 

 

 

 

Извор: Б92/ Тањуг