Свет

АМЕРИКА У НЕВЕРИЦИ! Европска Унија и Кина потписали споразум – Европа отворила широм врата кинеском змају!

Закључивањем инвестиционог споразума са Кином, Европа улази у сукоб са Сједињеним Државама. Бајденови помоћници су отворено захтевали да се Европљани консултују са њима пре потписивања документа.

Судећи по потписивању у среду више пута одложеног инвестиционог споразума између ЕУ и Кине, стране су успеле да превазиђу разлике. Сада ће економије ЕУ и Кине постати зависније.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кина је већ други највећи трговински партнер Европске уније и по овом показатељу је друга само након Сједињених Држава. Обим трговине између ЕУ и Кине процењује се на више од милијарду евра дневно.

Главно питање преговора о споразуму било је отварање кинеских тржишта за европске инвеститоре, као и решење низа важних проблема у сарадњи Европе и Кине – субвенције из Пекинга кинеским компанијама, што их доводи у привилегован положај; државна контрола над предузећима и присиљавање европских компанија да деле технологију.

Вероватно ће се након потписивања споразума за инвеститоре из Кине отворити сектор за производњу електричних возила, сектор телекомуникација и сектор приватних болница.

Преговори о инвестиционом споразуму почели су давно, још 2013. године. Међутим, у протекле две године дошло је до великих промена у политичкој позадини које су их успориле. Питање је, пре свега, подсећа Гардиан, однос кинеских власти према Ујгурима, што се на Западу сматра узнемирујућим, и ситуација са слободом говора у Хонг Конгу.

Предстојећи споразум изазвао је излив великог и стварног гнева у новој администрацији у Сједињеним Државама, која ће почети са радом за три недеље. Дошло је до тачке да је будући помоћник Џое Бајдена за националну безбедност јавно захтевао да се Брисел обавезно консултује с њим пре потписивања папира.

Занимљиво је да Француска донекле дели забринутост нове администрације. Париз је захтевао јаснију изјаву у споразуму о забрани пекиншког присилног рада Ујгура, што Пекинг природно негира.

„Несхватљиво је да је Европска унија пожурила да потпише споразум о улагању са Кином неколико недеља пре инаугурације Бајдена и његове администрације, упркос чињеници да је пре тога неколико година понављао о потреби заједничке трансатлантске политике према НР Кини.

На састанку амбасадора ЕУ у понедељак, генерална директорка Европске комисије за трговину Сабине Веианд нагласила је да Брисел, упркос приговорима у САД, и даље планира да потпише споразум о улагању са Кином 2020. године. Иначе, и Берлин инсистира на овоме. Немци желе да споразум буде потписан током њиховог шестомесечног ротирајућег председавања Европском унијом, које истиче 31. децембра.

Доналд Трамп “финализира” свој председнички мандат на голф терену и наставља да понавља тврдње о лажним председничким изборима. Администрација Бајдена још је три недеље удаљена од посла. Чини се да је Брисел одлучио да су ови дани релативне „анархије“ у Вашингтону идеалан тренутак за јачање независног курса политике према НР Кини.

„Амбасадори ЕУ поздравили су најновији напредак у преговорима између Брисела и Пекинга“, рекао је један европски дипломата. „Ниједна делегација није навела ниједан разлог који би могао спречити потписивање споразума.

Можда је само шеф пољског Министарства спољних послова Збигниев Рау позвао ЕУ да не жури и да се више саветује са Вашингтоном.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин рекао је јуче да је последњих дана постигнут велики напредак у преговорима и нагласио да ће споразум бити од користи за обе стране.

Уговор о улагању између ЕУ и НРК биће потписан на видеоконференцији између председника Европске комисије Урсуле фон дер Лејен, председника Европског савета Шарла Мишела и председника кине, Кси Ђинпинга. Тада ће документ ићи на ратификацију у Европски парламент. Који је, иначе, у недавној прошлости званично осудио употребу присилног рада у Кини.

Време ће показати да ли ће бити несугласица између извршне и законодавне гране уједињене Европе или не. Нема сумње да ће споразум о улагању ратификовати кинески парламент, Национални народни конгрес (НПЦ).

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs