Регион Србија

ЦРНА ГОРА ОКРЕЋЕ НОВИ ЛИСТ У ОДНОСИМА СА СРБИЈОМ! Абазовић открио све: Ево шта наша држава мора да уради!

Обавеза владе Црне Горе је да у односима са Србијом окрене „нови лист“ и изгради боље односе од досадашњих, каже потпредседник црногорске владе Дритан Абазовић и додаје да би, за почетак, Србија требало да испоручи Светозра Маровића црногорским државним органима, „у знак добре воље“.

Абазовић је то рекао за NewsMax Adriu, у интервјуу чији је значајан део био посвећен односима Србије и Црне Горе, те могућим ефектима црногорских избора и промене власти у тој земљи на регион, па и Србију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање да ли му се чини да је последњих година за време власти ДПС у Црној Гори и СНС у Србији дошло до погоршања односа две земље, Абазовић је потврдно одговорио, а на подпитање коме је то одговарало каже да је одговарало или је била процена да се структуре које су на власти, у Подгорици и Београду, најлакше одрже тако што ће се помало подизати тензије, на рачун грађана.

Упитан да ли су „Вучић и Мило савезници“, Абазовић каже да не зна у којим су они релацијама сада, али да му лично није драго што су односи са Србијом на ниском нивоу.

Обавеза је, каже, нове владе у Подгорици да окрене други лист и да као влада крене од нуле.

„Да кажемо да оно што су радили са претходном владом није наш проблем, да желимо најбоље могуће односе. Црна Гора јесте значајно мања држава, али има понос и достојанство, које се не може доводити у питање, и такво партнерство желимо да градимо са Србијом и са тим апсолутно немамо никакав проблем“”, рекао је Абазовић.

Волео би, каже, да Србија, у име добре сарадње и почетка стварања нових односа, када Подгорица заврши своје обавезе, ако није, за почетак, испоручи Светозара Маровића државним органима Црне Горе.

„Човек који је персонификација организоване криминалне групе и политичке структуре коју смо срушили, не заслужује да има било какву заштиту у Београду, ако је има. Заслужује да се приведе правди и верујем да ћемо успети са владом Србије да пронађемо решење“, рекао је Абазовић.

Упитан може ли то са овом владом Србије, одговорио је да верује да може.

„То питање оптерећује наше односе и била би увертира за нешто што желимо да се назову добра међусуседска и регионална сарадња“, рекао је Абазовић.

Црна Гора, додаје, треба да учини све да са свим земаљама региона, не само са Србијом, води политику помирења и прогреса На питање може ли се то без промене власти у Србији, Абазовић је рекао да нова власт у Црној Гори „не утиче на промену власти у Србији, нити на промену политичких преференција грађана у Србији“.

„Наша је обавеза да са легитимним представнцима власти у Београду градимо најбоље могуће односе. Пружићемо руку, верујем да ће бити прихваћена, и ту се наша уставна и свака друга овлашћења зваршавају“, рекао је он.

На питање новинара може ли „рецепт промене режима“ да се примени у Србији, уз констатацију да је опозиција у Црној Гори ишла у три колоне, док се у Србији „као предуслов за бољи положај опозиције говори о уједињевању“, Абазовић није директно одговорио, већ је констатовао да је промена у Црној Гори у симболичком смислу „јако значајна, не само у контексту Србије, већ целог региона“.

У Црној Гори је, каже, постигнуто оно за шта су људи у региону тврдили да је немогуће, и самим тим што је немогуће учињено могућим, каже, послата је порука свима да сви могу да учине нешто што је, како је рекао, „у њиховим земљама лакше“.

„Не говорим о променама, већ о тренду да имамо освежења на политичкој сцени, да су потребни нови људи који не носе баласт прошлости. Треба нам нова енергија, то је порука од 30. августа“, додао је он.

Говорећи о ситуацији у Црној Гори, Абазовић је рекао да је највећи интерес да се Црна Гора „помири“, да интегрише све грађане.

„Више је Срба било у косовској, него у црногорској влади. То није нормална ситуација“, каже Абазовић, а чињеницу да управо про српски политичари нису ушли у нову црногорску владу Абазовић објашњава ставом да њега не интересује национални кључ, да у новој влади осим њега нема припадника мањина, али да то „није референца“, те да је то што Андрија Мандић и Милан Кнежевић нису у влади представља „минимум поклапања до којег се могло доћи“.

„Ценим и прихватам да људи који су, такође, учествовали у победи, буду инкорпорирани у владу, али ако је мера компромиса била да омогући да у влади буде 12 људи политички неутралних, треба да је прихватимо“, каже Абазовић.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/ Танјуг/NewsMax Adriu