Србија

ДОКТОР КОН ОТКРИО СВЕ! Ево колико људи треба да се вакцинише да бисмо имали колективни имунитет!

Кон се статусом на Фејсбуку обратио јавности поводом предстојеће вакцинације против корона вируса

Епидемиолог Предраг Кон коментарисао је данас на Фејсбуку предстојећу вакцинацију против корона вируса наводећи да ће резултат масовне имунизације зависити од одзива становништва, уз додатак да је за колективни имунитет потребно да се вакцинише најмање 1,5 милиона становника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Даље је навео да је за потпуно сузбијање вируса непоходно да се вакцинише до три милиона становника.

– Србија ће обезбедити све што је потребно за масовну имунизацију: добровољност, највиши могући степен провере безбедности и ефикасности вакцине, избор различитих вакцина, одређени су приоритети… Масовна имунизација, најмање 1,5 милиона становника обезбеђује колективни имунитет од вероватних 60%, што је довољно да се спрече епидемијски таласи какве смо имали.

За потпуно сузбијање овог вируса потребан је колективни имунитет који је преко 80%. Ако очекујемо потпуно потискивање вируса потребно је да се вакцинишу сви који желе… до три милиона становника – написао је епидемиолог Кон на Фејсбуку.

Такође је додао да је велики број људи стекао имунитет, те да је реч око 40 одсто становништва.

– Велики број (до 40%) имунитет је стекао након контакта са вирусом, било тако што је прележао ковид-19 или имао асимптоматску инфекцију. Резултат масовне имунизације ће зависити од одзива становништва, али и наше способности да од тога не правимо тему за поделе, већ тему о личној заштити, али и солидарности. Излазак из ове здравствене кризе се јасно види, брзина изласка зависи од нас – написао је.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс