Србија

ЛИДИЈА ВУКИЋЕВИЋ ЗАТРЕСЛА СРБИЈУ: Девојчице ми пишу да су силоване, молим их да…

Глумица изнела своје мишљење о Мики Алексићу, па открила шокантне детаље порука које прима на Инстаграму.

Бројна имена српског глумишта огласила су се како би коментарисала оно што је већ неколико дана главна вест у свим медијима – оптужбе на рачун Мирослава Мике Алексића којег су Милена Радуловић и Ива Илинчић прве јавно прве јавно оптужиле за се*суално узнемиравањре и то у периоду док су похађале његову школу глуме.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овим поводом се огласила и Лидија Вукићевић која је изнела свој став о ситуацији која је потресла и шокирала Србију и истакла да је „бесна на оне који су знали, а ништа поводом тога нису учинили“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lidija Vukićević (@vukiceviclidija)

– Мени је то, Мика Алексић какав је, то стоји и то нећу да понављам нити желим. Он је такав, па је такав и са тим не можемо ништа да урадимо. Тиме што ћемо њега да осуђујемо ништа нисмо урадили, мени је само главни проблем друштва људи који су знали и који су се сад јавили и кажу ‘па да, знали смо да је он такав’. Па кад сте знали, што нисте нешто урадили? Зашто сте пустили да деца пролазе кроз све то – започела је Лидија, па додала:

– Веома ми је лицемерно то што се прича „ми смо то знали, он је такав“… Мене би било искрено срамота да сам то знала, а нисам рекла нити обелоданила или нешто предузела. Докле ћемо ми више само да паметујемо, етикетирамо и дајемо закључке, а ништа да не предузимамо? То је срамно! Поготово за неког ко има неке године то не значи ништа, он је такав и такав, то не значи ништа, искрено речено, па ваљда то код сваког нормалног човека изазива бес – рекла је.

Глумица је додала и да су њену пажњу највише привукле Микине методе, речи које је употребљавао у свом односу са ученицима.

– Друга ствар, оно што ми је исто симптоматично, а то је да ли оног тренутка кад упишемо дете у неку образовну институцију или у неку институцију забавног карактера, било где, да ли тог тренутка престаје наша контрола над дететом? То ми није јасно. Значи, ја моју децу могу да упишем на Сорбону, али ћу им бити ‘алфа и омега’ целог живота. Значи, могу да буду паметнији људи тамо, то не спорим, али не могу да буду оно што сам ја, не могу да заузму улогу мајке, никако! Не постоји тај човек на овој планети који ће моћи да заузме улогу родитеља осим мене. Зато што га није родио, он је део мене и ја не могу да се одричем дела себе зарад тога што сам дете поверила некоме ко је паметнији, образованији или не знам шта више од мене. Камоли код једног Мике Алексића – рекла је глумица.

Лидија је истакла и да је важно да се мисли и о наредним генерацијама када је оваква тема у питању.

– Пустите то, хајде да видимо шта је са другим генерацијама које долазе, којима ће можда опет нешто тако да се деси, које ће опет пролазити кроз то… Значи апсолутно, апелујем на родитеље да морају, да никоме данас не можете до краја да верујете осим себи и у осећања која имате према детету, наравно, говорим о валидним и нормалним родитељима – рекла је.

– Интересује ме, да ли су та деца ишла код њега у школу из дома за незбринуту децу па је он мајка и отац? Ја колико знам нису. То су све деца из породица где су постојали и мајка и отац. Зашто би он градио фигуру оца или мајке? Зна се ко је отац, а ко је мајка! Он је педагог, а видимо да није ни то, а све под плаштом да глумац мора да се отвори. Шта мора глумац? Глумац мора да буде један васпитан човек пре свега, да зна докле, шта и колико може! Не да се под плаштом глуме прикривају радње и оправдања ‘глумачке слободе’, да вам кажем, оправдање увек и за све може да се нађе, али је питање да ли га треба тражити баш у свему. Мене то излуђује – наставила је глумица.

Лидија је објаснила и да сматра да у данашње време људи превише гледају себе и своје интересе, те истакла и да је, по њеном мишљењу то велики проблем друштва.

– Ја да сам приметила, да су моја деца ишла, ја Мику и не знам, али ја бих одмах нашла неки прикључак како ћу то да разбијем и како ћу да се са неким родитељима договорим и да кренемо против њега. Одмах истог момента! Зато не разумем. Сви гледамо само себе и своје интересе. ‘Само нек су моја деца добро, шта ме брига за друге’, то је апсолутна пропаст друштва! То је оно што мене највише иритира, те накнадне памети. Онда се јављају по новинама, па кад си видео како те није срамота да се сад појављујеш и да сад оптужујеш и осуђујеш? Што нешто ниси предузео? То је мени нижи ниво, ја не могу, заиста ме хвата бес. Ужасно је заиста шта су те девојчице јадне морале да проживе и преживе, с друге стране сад им треба неко да их сажаљева и говори им ‘једне оне, па ми смо знали, па он је такав’, шта су помогли тим девојкама?! Само онај ко је нешто помогао има права да се јави, сви остали су смешни, за мене смешни – рекла је она.

Глумица је потврдила своју недавну изјаву да је на Инстаграму добијала поруке од појединих девојчица путем којих су јој признавале да су биле жртве силовања, те и објаснила на који начин је реаговала.

– Верујте, добијам од девојчица такве поруке и ја одмах реагујем или молим да кажу мајкама или тражим да ја разговарам са њима. Не могу да седим прекрштених руку, стварно не могу. Људи много воле да причају, доста ми је теоретичара и моралиста који само причају, а нико ништа да предузме. То ми је катастрофа – рекла је Лидија, па наставила

– Заиста, могла бих децу на Јејл, на Сорбону нема тог професора који ће улогу мене да замени, ако сам знала да их родим онда морам да знам и да их водим, то је моја дужност и емоција. Не можемо тако одговорност да предајемо другом, па да је најсјајнији ко сме да каже мом детету да му је и мајка и отац? Па ја бих одмах на ту реченицу реаговала! То је погрешан приступ, постоји начин да се дете отвори, држала сам школу глуме, родитељи су кукали када сам је затворила. Ја сам све са њима причала, сваки проблем покушавали да решимо у договору са родитељима. Све може, али ово је најпогрднији могући начин који је он пропагирао, да се тобоже глумице отворе да немају никакав срам… Па ко је човек без срамоте? Ми морамо да знамо да се постидимо и посрамимо, па онда говоримо о човеку – била је јасна.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lidija Vukićević (@vukiceviclidija)

Лидија је додала и да је и сама пролазила кроз ситуација у којима су, како је рекла, „хтели да је ослободе“, те објаснила да је због таквих увек са собом водила контролора.

– Немојте да мислите, и ја сам пролазила кроз неке ситуације где су исто као хтели да ме „ослободе“, па је било на усменом разговору „Лидија, зашто имаш контролора?“. Ја сам одмах одрично одговарала. Наравно да имам контролора и имаћу га до краја живота и имала сам га и имама га и зато трајем. Мора да се пође од себе. Шта, што да се не скинемо сви голи па да сутра шетамо улицом? То је солобађање, мислим то је преузело неке друге конотације, а нисмо кадри првом комшији да помогнемо, а само причамо – рекла је глумица.

– Ако иза вас стоје нека дела, онда можете да причате, а ако знате лепо да упакујете да бисте се појављивали у новинама, па то је све смешно, а ја сам паметно рекла да је он кретен, као да ми то не знамо. Тако да све нешто у увијеној форми. Нико није рекао како да се реши проблем, него само колику казну треба да добије. Он ће да буде кажњен, па ће бити, али ајде да спасимо другу децу. Пустите њега, ајде да видимо шта је центар и шта треба да се дешава и поправља у овом друштву, да видимо какав однос према деци треба да имамо. Не можемо да препустимо децу, „е добро, сад сам скинуо обавезу, уписао сам дете у музичку школу, па нека се они баве ја плаћам“, је л’ тако треба да буде? Не разумем, стварно не разумем – закључила је.

Извор: Мондо/srbijadanas.com