Свет

СПРЕМА СЕ ХАОС У ВАШИНГТОНУ: Национална гарда позвана у помоћ

Градоначелница Вашингтона Мјуриел Баусер затражила је да у главни град САД дођу трупе Националне гарде и позвала становнике да избегавају центар, јер присталице Доналда Трампа планирају да дођу у америчку престоницу у знак протеста због потврђивања победе Џоа Бајдена.

Канцеларија Баусерове рекла је медијима у понедељак да је тражила од Националне гарде да пошаље 340 ненаоружаних припадника да помогну полицији Дистрикта Колумбија и ватрогасцима у „управљању демонстрацијама“ Трампових присталица, али је додала да ће „само 115“ припадника Гарде бити распоређено одједном.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Градоначелница је саветовала становнике Вашингтона да се држе подаље од центра града и да се уздрже од интеракције са демонстрантима који „долазе у наш град да изазову сукобе“.

​Иронично, градоначелница није тражила помоћ Гарде кад су демонстранти покрета „Црни животи су важни“ (БЛМ) подметали ватру, вандализовали националне споменике и бацали камење и боце урина на агенте Тајне службе раније ове године, преноси РТ.

Напротив, Баусерова је у јуну позвала Трампа да повуче припаднике Националне гарде и друге савезне снаге које су распоређене да помогну у сузбијању нереда.

​Градоначелница је чак улицу испред Беле куће преименовала у „Црни животи су важни Плаза“ и наредила да се слог покрета – БЛМ наслика на плочник џиновским словима. У понедељак су је конзервативци подсетили да нису Трампови демонстранти ти који су изазвали пустош у граду.

„Присталице Доналда Трампа нису били они који су изазивали нереде, крали телевизоре из ‘Бест баја’, рушили Линколнове статуе, палили цркве, бацали камење на полицију и премлаћивали недужне пролазнике. То су били БЛМ, Антифа и друге присталице Џоа Бајдена“, рекао је републикански адвокат Мајк Дејвис.

 

​„Мјуриел Баусер је кукавица. Не може да схвати да би се неколико стотина хиљада људи могло мирно окупити у знак протеста, јер све што она разуме су побуне и пљачке“, навела је Сели Истман која за себе каже да је „класична либералка“.

Активисти БЛМ-а и Антифе изазвали су насилне сукобе са конзервативцима на скуповима у Вашингтону прошле године. Људе који су у августу напустили говор Трамповог републиканског националног конгреса у Белој кући, укључујући сенатора Ренда Пола (Републиканца из Кентакија) и његову супругу, напала је гомила левичарских демонстраната. Баусерова је, међутим, оптужила Трампове присталице за насиље.

​Она је рекла новинарима у понедељак да оружје неће бити дозвољено на овонедељним протестима и да ће можда увести полицијски час. Шеф полиције Вашингтона Роберт Конти рекао је да је његово одељење добило информације које указују на то да неки људи планирају да донесу оружје у град.

Извор: sputniknews