Србија

АЛБАНЦИ У НЕВЕРИЦИ! Шамар за Приштину из Брисела: Наш став је јасан!

Европска комисија је након успостављања дипломатских односа између Израела и Косова критиковала косовске планове о отварању амбасаде у Јерусалиму.

Подсетила је на став ЕУ по том питању у складу са Резолуцијом 478 Савета безбедности Уједињених нација 1980, преноси Љајми.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портпарол Европске уније Петер Стано рекао је да је став ЕУ потпуно исти као и када је постављено то питање прошле године након потписивања споразума између Косова и Трампове администрације 4. септембра.

„Став ЕУ о амбасадама у Јерусалиму је јасан: у складу са Резолуцијом 478 СБ УН из 1980, којом се позивају све чланице УН да своје амбасаде преселе у Тел Авив, све амбасаде држава чланица ЕУ такође као и Делегација ЕУ у Израелу, налазе се у Тел Авиву „, рекао је Стано, преноси „дтт-нет“.

Стано је оценио да Косово овим поступком подрива свој пут ка интеграцији у ЕУ.

„Косово је идентификовало интеграцију у ЕУ као свој стратешки приоритет. ЕУ очекује да Косово делује у складу са овом опредељеношћу и у складу са европском перспективом“, рекао је Стано.

Косово и Израел данас су успоставили узајамне дипломатске односе. На званичној церемонији споразум су потписали вршилац дужности министра спољних послова Косова Мељиза Харадинај Стубла и министар спољних послова Израела Габријел Ашкенази.

После изјава у којима су се он и министарка спољних послова Косова Мелиза Харадинај-Стублла захвалили и честитали међусобно, Ашкенази је открио плочу са натписом „Амбасада Републике Косово у Јерусалиму, Израел“.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић рекао је раније данас да Београд није нимало срећан због успостављања дипломатских односа Израела и Косова и да то неће позитивно утицати на односе Србије са јеврејском државом.

 

Извор: rs.sputniknews.com