Свет

Језиво упозорење: ВИРУС ЈЕ ДОБИО РАКЕТНИ ПОГОН, БОРИЋЕМО СЕ С ЊИМ И 2022, МУТАНТИ ЋЕ НАС ПРЕГАЗИТИ!

Ако желите да избегнете дуготрајни „локдаун“, одмах морате да уведете још строже мере, упозорава немачка виролошкиња Мелани Бринкман

Британски сој се шири брзо, корона ће нас мучити и у 2022. Бринкман је чланица саветничког тима Ангеле Меркел за борбу против пандемије, а сутра највећа европска економија одлучује шта ће након 15. фебруара када истиче важење последње одлуке о локдауну. Многи су очекивали да ће се ићи у укидање локдауна јер Немачка има сјајан пад броја новозаражених. Ипак, вирус има другу логику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Европи је на делу британски сој коронавируса, пуно заразнији од старог. Још се не зна је ли британски сој заразнији 30 или 50 одсто, каже немачка виролошкиња.

“Али, чак и са само 30 одсто, имамо заправо потпуно нову пандемију. Нова пандемија такорећи се загрева у позадини, а да још нисмо успели да је јасно видимо. С њом нећемо моћи да се носимо уз помоћ мера које су сада на снази. Поновно ће бројке расти експоненцијално па ћемо морати још ригорозније да спречавамо контакте. Питање је само хоћемо ли то учинити једном, одлучно и доследно, или ћемо ући у кратко отварање, као увод у ново дуго затварање”, тумачи Мелани Бринкман у интервјуу у посљедњем броју немачког Шпигла.

Потпуни карантин

Другим речима, саветница Ангеле Меркел залаже се за то да се одмах прогласи потпуни карантин. Ако се то не учини, ако се буде оклевало, британски сој натераће нас у дуготрајни нежељени локдаун. И то не само Немачку јер се британски сој (и други сојеви) шири читавом Европом.

Мелани Бринкман представница је иницијативе No Covid, коју не треба бркати са Zero Covid. На последњем састанку немачке канцеларке Ангеле Меркел са 16 премијера савезних покрајина 18. јануара представила им је стратешки документ иницијативе No Covid. Реч је о групи 13 научника из више дисциплина који не верују да се може живети с вирусом. Није довољно спустити број новозаражених испод 50 на 100.000 становника у недељу дана.

То би било кобно јер би бројке одмах порасле, а то би нас уствари натерало у неку врсту трајног локдауна с кратким паузама за предах, што би се протегло и на 2022. годину, упозорава Мелани Бринкман. Алтернатива је строги и кратки локдаун.

„Мутанти ће нас прегазити“

У питању је само неколико недеља пре него што се високозаразни сој прошири Немачком, упозорила је канцеларку и премијере покрајина.

„То сам јасно рекла: мутанти из Велике Британије и други ће нас прегазити, вирус је добио ракетни погон. Сад је питање можемо ли добити на времену, можемо ли зауставити тријумфално напредовање нових сојева? (…) Објаснила сам да је свеједно имамо ли сада 0,5 или 1,5 посто: догодиће се као у Енглеској, сојеви ће превладати. То је закон природе“, истиче немачка виролошкиња Мелани Бринкман.

Иницијатива No Covid тражи строги шестонедељни локдаун. Реч је више о доследном спровођењу досадашњих мера, него о наметању нових, каже Бринкман. Школе треба задржати затворене, можда чак поново затворити границе.

“Ја сам носитељка лоших вести”

Ипак, има научника који заступају друге тезе, на пример да је довољно боље заштитити жаришта попут старачких домова како би остали могли да се врате нормалном животу. Мелани Бринкман такве назива “смиривачима”. Они обично имају предност јер говоре оно што би многи желели да чују: ситуација није тако лоша, све ће бити у реду.

“Ја сам, с друге стране, носитељка лоших вести: неће бити довољно само заштитити домове пензионера. Пандемијом ћемо се бавити и 2022. године. То нико не жели да чује”, каже Мелани Бринкман.

Она сматра да нема алтернативе за локдаун. А вакцинација, зар нам она не може помоћи у борби против новог соја?

“Та трка је одавно изгубљена”, каже Бринкман.

“Вакцина се производи, али требаће времена да је сви добију. Вакцинација нас неће извући из пандемије док не попусти у целом свету. Короном ћемо се и даље бавити 2022., а вероватно и после”.

Очекује да ће се најкасније до Ускрса вакцинисати они старији од 80 година. Захтеви за ублажавање мера вероватно ће бити толико јаки да ће довести можда до поновног отварања.

“А онда ће вирус похарати млађе, још невакцинисане групе које немају имунитет, и то снагом коју не можете ни да замислите. Јер су сојеви коронавируса још заразнији, с ризиком да вакцине на њих слабије делују. Тада ћемо кренути испочетка“.

Прекасно ушли у локдаун

Немци су обећали да ће до краја септембра сваки одрасли грађанин имати могућност да се вакцинише. Ако све буде ишло како треба, дотад би могла да буде вакцинисана половина популације. Ипак, процена је да британски сој има репродукцијску стопу од 4,5 – толико заражена особа зарази других ако не постоје мере.

“Имунитет крда” у тој би ситуацији захтевао да више од 80 посто становништва буде имунизовано, а дотад неће бити толико вакцина на располагању.

Бринкманова сматра да је Немачка барем две недеље прекасно ушла у локдаун почетком јануара. Политичари су оклевали, као што оклевају сада, иако су им научници јасно рекли какву опасност носе нови сојеви.

„Што касније кренете према нули, имаћете више смртних случајева, и то је већа економска, социјална и здравствена штета. И дуже траје“, упозорава немачка виролошкиња.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс