Србија

Стигло језиво упозорење! КОСОВО БИ МОГАО ДА ПОГОДИ ЗЕМЉОТРЕС ЈАЧИНЕ 6,5!

Сеизмолог Шемси Мустафа сматра да тзв. Косово треба да буде спремно да га у будућности погоди земљотрес јачине до 6,5 степени, као и да би грађевинари требало о томе да воде рачуна приликом конструкције зграда.

Он је рекао да је слаб земљотрес који је потресао Гњилане у суботу био податак за сеизмологе, како би знали које подручје на КиМ има највећу сеизмолошку активност, преноси Газета експрес.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Из прошлости знамо да је ово подручје, као и Урошевац, Вила 1921. године потресао снажан земљотрес јачине 6,1 степени, а Гњилане и земљотрес од 5,7 степени 2002. године. Овај земљотрес нам показује да је то сеизмичко подручје које треба пратити и важан параметар за градитеље на том подручју“, рекао је Мустафа.

Према његовим речима, Косово се налази на подручју са релативно високом активношћу, што значи да би у будуцности могли да га погоде земљотреси велике снаге који могу да униште или оштете зграде и да оставе жртве.

„На основу ранијих студија, у наредних 100 година могли би да се понове земљотреси до 6,5 степени. Области које имају сличности са овим су Урошевац, Витина, Гњилане, Призрен-Ђаковица, Пећ,Исток“, рекао је Мустафа.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг