Србија

ИЗБИО СКАНДАЛ! Инспекција повлачи ВАЖНУ НАМИРНИЦУ! Једемо производ који уопште није за исхрану!

Већ десет дана ветеринарска инспекција повлачи са тржишта мед три највећа произвођача и дистрибутера у Србији због тога што не испуњавају захтеве квалитета који су прописани Правилником о квалитету меда и других производа пчела.

Ситуација на тржишту меда је ионако била драматична пошто је годишњи принос због пандемије и лоших временских услова преполовљен па је веома тешко уопште и набавити овај производ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сада ће бити још теже пошто се показало да се на тржишту налазе и производи који само етикетом, али не и квалитетом подсећају на мед. То је показала и последња велика акција ветеринарске инспекције у којој је узето више од 160 узорака, а поднете су и бројне пријаве.

„У току службених контрола произвођача и дистрибутера меда на тржиште Републике Србије, утврђено је да мед одређених произвођача не испуњава захтеве квалитета који су прописни Правилником о квалитету меда и других производа пчела“, потврђују у Министарству пољопривреде.

Како кажу, тренутно је на потезу санитарна инспекција.

„С обзиром на то да такав мед не може бити коришћен као намирница у исхрани, већ само за кување или печење (пекарски мед), ветеринарска инспекција је проследила информацију санитарној инспекцији како би се утврдило да ли се такав мед налази у објекитма колективне исхране, те да у складу са налазима, санитарна инспекција предузме мере из оквира својих надлежности“, објашњавају у министарству.

У ветеринарској инспекцији не могу да износе имена произвођача спорног меда, али тврде да је поступак повлачења њихових производа у току.

„Ветеринарска инспекција не може да коментарише поступке који су у току, као ни да у току поступка износи имена контролисаних субјеката. У складу са донетим решењем ветеринарске инспекције, повлачење свих производа (меда) који не испуњавају параметре квалитета је у току већ 10 дана“, подвлаче у Министарству пољопривреде.

Повлачење меда ових произвошача, ипак, не значи да је тај производ штетан по здравље.

„Напомињемо да се не ради о небезбедном производу, већ о производу који не испуњава параметер квалитета. У складу са овлашћењима, биће поднете одговарајуће пријаве, а информација о утврђеном стању је већ прослеђена другим надлежним органима и инспекцијама ради предузимања мера из њихове надлежности“, закључују у министарству.

Иначе, на интернету већ круже информације чији мед је спорног квалитета пошто се повлаче производи којим су се снабдевале установе са колективном исхраном. Тако се тврди да је реч о произвошачима и дистрибутерима меда из Сремске Митровице, Крагујевца и Смедерева.

 

 

 

 

 

 

Извор: Мондо/Блиц