Србија

ОГЛАСИЛА СЕ ПРЕМИЈЕРКА! Ове вести ће обрадовати све грађане: Србија је у преговорима са Русима…

Премијерка Србије Ана Брнабић саопштила је данас да је Србија у преговорима са руским Институтом Гамалеја у вези додатних количина вакцина “Спутњик В”, али и о набавци нове вакцине “Спутњик лајт”

Вакцина Спутњик лајт је цепиво које, како је најављено, не захтева ревакцинацију.

Брнабић је, након састанка са чешким премијером Андрејем Бабишем, на заједничкој конференцији за штампу, на питање чешких новинара какво је искуство Србије са руским вакцинама, казала да је Србија и у преговорима са партнерима из Руске федерације о производњи вакцине Спутњик на институту Торлак.

Тим поводом најавила је да сутра у Београд стиже делегација из Русије, како би се наставили разговори.

“Надамо се да ћемо бити једна од земаља која ће производити једну од вакцина против корона вируса”, казала је Брнабић.

Пренела је да Србија има искуство са три вакцине у земљи, а то су Фајзер-Бионтек, Спутњик и Синофарм.

“Као неко ко није стручан у тим стварима не могу да процењујем која је боља, али чини ми се да су све једнако добре. Најважније је да су вакцине безбедне и да се људи вакцинишу, а безбедност је потврђена неколико пута”, објаснила је она.

Истакла је да је јуче у Београд стигла испорука додатних 50.000 вакцина Спутњик В, додајући да то цепиво има једну специфичност, односно разликује се од других, по томе што су различите вакцина и ревакцина.

“Све људе које знам, а знам их доста који су примили Спутњик вакцину, нису имали никакве ефекте. Тако да очекујем да ћемо добити што пре велики део од два милиона вакцина које смо поручили”, додала је она.

Чешки премијер Бабиш указао је да је познато да је ЕУ позвала произвођача „Спутњик В“ вакцине да се региструје код Европске агенције за лекове (ЕМА), а позиве упутили су и немачка канцеларка Ангела Меркел, аустријски канцелар Себастијан Курц због недостатка вакцина у ЕУ.

Рекао је и да има земаља које настоје да ову вакцину добију директно, јер није сигурно да ли је руска компанија затражила одобрење од ЕМА.

“За нас је важно да добијемо што више безбедних вакцина”, подвукао је Бабиш указујући да постоје проблеми са испорукама наручених вакцина.

Навео је да је компанија Модерна саопштила јуче да ће испоручити за 50 одсто мање вакцина од наручених.

Рекао је да је Чешка наручила 8,4 милиона вакцина, а да нема никакве гаранције да ће бити испоштоване испоруке по договореним количинама и месецима.

Указао је да руску вакцину желе да производе у Аустрији и Словачкој, и да је важно да се, када је у питању здравље људи напусти политика.

“У Чешкој није добра ситуација и једино ресење је вакцинација. Зато настојимо да добијемо што више информација о другим вакцинама које сада нису одобрене”, објаснио је он.

Рекао је да то има за циљ да Чешка буде спремна и у могуцности, када ЕМА одобри, да добије што пре количине које су јој потребне.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг