Свет

СПРЕЧИЛИ СУ ХАОС! Крај драме! ЕУ је спасена, огласили се Руси: Чекамо вас

Брисел — Европска агенција за лекове, оптужена за колапс набавке и дистрибуције вакцина чланицама Уније, почела експертизу руске вакцине против коронавируса „Спутњик В“

Русија је, подсетимо, раније понудила ЕУ 100 милиона доза своје вакцине против ковида-19, али је добила хладан туш из Брисела, одакле је компанији која стоји иза „Спутњика В“ речено да њихова вакцина није у стратегији борбе против коронавируса Европске уније.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, ЕУ је на крају „поклекла“.

Све више њених чланица отворено је почело да се залаже за набавку руске вакцине па чак и мимо ЕУ протокола, односно мимо Европске агенције за лекове и ЕК. Словачка, Чешка, Хрватска…док је Мађарска одмах заобишла све протоколе и за своје грађане набавила и руску вакцину и кинеску. Њихов премијер је то објаснио речима – погледајте Србију, и они користе руску и кинеску и вакцинишу најбрже у Европи.

Проблем ЕУ је настао оног тренутка када је Астразенека објавила да неће моћи да испоштује договор и достави чланицама Уније договорену количину вакцина. тако је, како су многи оценили, частан пла ЕУ да се вакцине равномерно расподеле свима, пропао у воду а голема бриселска администрација наставила је само да се закопава у процедурама и прегањањима са Астразенеком.

Али, ЕУ се опет нашла у проблему. И то опет због Астразенеке, одакле је речено да ће и други контингент вакцина каснити.

Онда је на сцену ступила Русија која је понудила лидерима ЕУ да им да 100 милиона доза вакцина, али је то тада глатко одбијено. Сада је и Унији постало јасно да више нема чекања и прегањања јер земља по земља пријављује велики пораст бројева хоспитализованих и новозаражених.

Болнице су редом крцате, становништво на измаку здравог разума, тако да је и челична Ангела Меркел морала да мало попусти строге мере које је увела Немцима.

Попустила је и Европска агенција за лекове која је данас саопштила да је њен Комитет за лекове за људску употребу (CHMP) покренуо процедуру одобрења вакцине „Спутњик В“ кроз континуалну евалуацију резултата клиничких студија, а наводе и да је немачка фирма Р-Пхарм подносилац пријаве за одобрење.

ЕМА ће, како је најављено, проверавати усаглашеност Спутњик В вакцине са ЕУ стандардима за ефикасност, безбедност и квалитет. „У овом тренутку, ЕМА не може дати временски рок, али се очекује да процедура траје краће него што је уобичајено“, наводи се у саопштењу.

Одмах реаговао фонд који стоји за „Спутњика В“

А након саопштења ЕМА, јавио се и руски фонда РДИФ, произвођач „Спутњика В“, који је на свом Твитер профилу објавио да је то значајан корак ка употреби те вакцине у Европској унији

Са задовољством очекујемо долазак инспектора ЕМА у погоне где се производи Спутњик В, додаје се у саопштењу РДИФ, уз поруку да је борба против пандемије заједничка, и да је победа могућа само ако се политичке разлике оставе по страни.

Фонд РДИФ такође наводи да је више од 40 земаља, укључујући и неке од чланица ЕУ, одобрило употребу вакцине Спутњик В на својој територији.

Из Русије је саопштено данас и да ће моћи да обезбеде вакцине за 50 миллиона Европљана до краја јуна.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92

Ознаке