loading...
Свет

СПРЕЧИЛИ СУ ХАОС! Крај драме! ЕУ је спасена, огласили се Руси: Чекамо вас

Брисел — Европска агенција за лекове, оптужена за колапс набавке и дистрибуције вакцина чланицама Уније, почела експертизу руске вакцине против коронавируса “Спутњик В”

Русија је, подсетимо, раније понудила ЕУ 100 милиона доза своје вакцине против ковида-19, али је добила хладан туш из Брисела, одакле је компанији која стоји иза “Спутњика В” речено да њихова вакцина није у стратегији борбе против коронавируса Европске уније.

Међутим, ЕУ је на крају “поклекла”.

Све више њених чланица отворено је почело да се залаже за набавку руске вакцине па чак и мимо ЕУ протокола, односно мимо Европске агенције за лекове и ЕК. Словачка, Чешка, Хрватска…док је Мађарска одмах заобишла све протоколе и за своје грађане набавила и руску вакцину и кинеску. Њихов премијер је то објаснио речима – погледајте Србију, и они користе руску и кинеску и вакцинишу најбрже у Европи.

Проблем ЕУ је настао оног тренутка када је Астразенека објавила да неће моћи да испоштује договор и достави чланицама Уније договорену количину вакцина. тако је, како су многи оценили, частан пла ЕУ да се вакцине равномерно расподеле свима, пропао у воду а голема бриселска администрација наставила је само да се закопава у процедурама и прегањањима са Астразенеком.

Али, ЕУ се опет нашла у проблему. И то опет због Астразенеке, одакле је речено да ће и други контингент вакцина каснити.

Онда је на сцену ступила Русија која је понудила лидерима ЕУ да им да 100 милиона доза вакцина, али је то тада глатко одбијено. Сада је и Унији постало јасно да више нема чекања и прегањања јер земља по земља пријављује велики пораст бројева хоспитализованих и новозаражених.

Болнице су редом крцате, становништво на измаку здравог разума, тако да је и челична Ангела Меркел морала да мало попусти строге мере које је увела Немцима.

Попустила је и Европска агенција за лекове која је данас саопштила да је њен Комитет за лекове за људску употребу (CHMP) покренуо процедуру одобрења вакцине “Спутњик В” кроз континуалну евалуацију резултата клиничких студија, а наводе и да је немачка фирма Р-Пхарм подносилац пријаве за одобрење.

ЕМА ће, како је најављено, проверавати усаглашеност Спутњик В вакцине са ЕУ стандардима за ефикасност, безбедност и квалитет. “У овом тренутку, ЕМА не може дати временски рок, али се очекује да процедура траје краће него што је уобичајено”, наводи се у саопштењу.

Одмах реаговао фонд који стоји за “Спутњика В”

А након саопштења ЕМА, јавио се и руски фонда РДИФ, произвођач “Спутњика В”, који је на свом Твитер профилу објавио да је то значајан корак ка употреби те вакцине у Европској унији

Са задовољством очекујемо долазак инспектора ЕМА у погоне где се производи Спутњик В, додаје се у саопштењу РДИФ, уз поруку да је борба против пандемије заједничка, и да је победа могућа само ако се политичке разлике оставе по страни.

Фонд РДИФ такође наводи да је више од 40 земаља, укључујући и неке од чланица ЕУ, одобрило употребу вакцине Спутњик В на својој територији.

Из Русије је саопштено данас и да ће моћи да обезбеде вакцине за 50 миллиона Европљана до краја јуна.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92