Свет

СВЕТ У ПАНИЦИ! Кинески експерти упозоравају Москву: Сукоб САД и Русије десиће се овде …

Аналитичари кинеског портала Соху верују да ће на Арктику ускоро избити конфронтација између Русије и Сједињених Држава и Норвешке.

Веома дуго је руководство скандинавске државе покушавало да одржи неутралну позицију и да се не супротстави Совјетском Савезу, а потом и Русији.

Чак и након приступања Северноатлантском савезу, Осло је одбило да на територији земље распореди нуклеарно оружје и балистичке ракете средњег домета.

Али последњих година, норвешка реторика према Русији претрпела је значајне промене, што се може видети на примеру појављивања четири бомбардера америчког ваздухопловства у ваздухопловној бази Орланд.

„Ваздухопловна база Орланд налази се у непосредној близини западних граница Русије. Распоређивање америчких бомбардера у Норвешкој је очигледан сигнал Москви – упозорење на предстојеће промене“, наводи се у чланку кинеског портала.

Највећи разлог за ову ситуацију, према речима Кинеза, јесте архипелаг Свалбард.

Упркос чињеници да је под јурисдикцијом Осла, Русија, у складу са међународним уговором, има пуно право да тамо обавља економске активности.

Овакво стање ствари не одговара Вашингтону који настоји да истисне Русију из арктичког региона.

У вези са тим, постоји велика вероватноћа да ће Американци, уз помоћ Норвежана и њихових других савезника у НАТО-у, покушати Москви да приреде непријатно изненађење. Није искључено да ће и америчким бомбардерима, који су изабрали Орланд, бити дозвољен улазак.

За Русију је Свалбард приступ налазиштима нафте и гаса, као и риболовним ресурсима. Војно присуство на архипелагу пружа прилику да се под контролом држе највећи морски путеви и ваздушни саобраћај.

На основу тога, постаје очигледно да Москва не намерава да се одрекне својих ставова и, ако буде потребно, супарницима ће показати снагу, пишу кинески аналитичари.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs