Свет

Аларм је упаљен! КОРАК ОД РАТА: РАФ-ови авиони распоређени у Румунији док Русија концентрише 80.000 војника на украјинској граници!

Супер-млазни авиони „Typhoon“ Краљевског ваздухопловства (РАФ) летеће ка источној Европи у покушају да уплаше руског председника Владимира Путина који је послао трупе на украјинску границу.

Шефови одбране Велике Британије потврдили су распоређивање РАФ-а у Румунију ради управљања небом око Црног мора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Typhoon-е“ ће подржавати трупе из РАФ-ове бр. 1 експедиционе логистичке ескадриле и бр. 2 механичке транспортне ескадриле. Ове недеље распоређују се из база у Великој Британији.

Иако Министарство одбране инсистира да су ова размештања рутинска, она долазе у време појачаног страха од сукоба између Русије и Украјине.

Синоћ је украјински председник Владимир Зеленски рекао да још увек чека након што је затражио разговоре са Путином пре скоро три недеље након смрти четири његова војника у руском минобацачком нападу.

Његов портпарол је рекао: „Надамо се да ово не значи одбијање дијалога“.

Према речима украјинске владе, Русија је послала 41.000 војника на границу на истоку Украјине и 42.000 на Крим, а та бројка „расте“.

Иако је Кремљ покушао да докаже да је то вежба, а не претња, руска државна телевизија јуче је упозорила да је Москва „на корак од рата“.

Више од 14.000 људи је убијено откако је Русија анектирала источну Украјину 2014. године, а напори око преговора о мировном решењу нису успели.

Стручњаци за безбедност страхују да би Русија могла поново да заузме источну Украјину, претварајући се да тамо штити руско становништво.

НАТО је изразио забринутост због нагомилавања руских снага.

Распоређивање „Typhoon-а“ део је годишње НАТО ваздухопловне борбене мисије, операције Билоxи. Очекује се да ће и до 100 британских пешадијских трупа бити упућено у Украјину да учествују у заједничким вежбама са својим војницима овог лета.

Министарство одбране је изјавило: „Операција Biloxi је дуго планирано распоређивање РАФ тајфуна у Румунију као подршка НАТО мисији Јужног ваздухопловства за надгледање ваздушног простора нашег савезника“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs