Србија

ДЕТАЉАН ВОДИЧ ПРИЈАВЕ ЗА 60 ЕВРА: Без овог документа нећете добити новац

Пријава за помоћ државе преко сајта Управе за трезор почиње 28. априла и трајаће до 15. маја, док ће пријава путем кол-центра кренути 5. маја

Министар финансија Синиша Мали прецизирао је да грађани који се пријаве за помоћ државе уплату првих 30 евра могу очекивати у мају, а других 30 евра у новембру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додатних 50 евра пензионери ће добити у септембру, док ће 60 евра за незапослене бити уплаћено на њихове рачуне у јуну.

– Пријава за помоћ почиње 28. априла и трајаће до 15. маја. Телефонска пријава, то јест путем кол-центра, почиње 5. маја – рекао је Мали.

Разјашњене су неке од најчешћих недоумица:

1. Да ли особа која је тек напунила 18 година и нема личну карту мора да је извади како би се пријавила?

– Закон о личној карти прописује да је лице старије од 16 година које има пребивалиште на територији Републике Србије дужно да има личну карту.

2. Новац с наменског рачуна мора да се подигне на шалтеру банке или може да се с тог рачуна изврше одређена плаћања?

– Средства с наменског рачуна подижу се у готовини. Када се подигну, тај наменски рачун се гаси. Уколико је новац примљен на текући рачун који је већ активан, њим може да се располаже као са свим осталим уплатама.

3. Да ли само носилац новчане социјалне помоћи добија аутоматски исплату, а остали чланови његове породице морају да се пријаве?

– И носиоцу новчане социјалне помоћи и свим пунолетним члановима његове породице новац се исплаћује без пријављивања. Сви остали корисници социјалних давања треба да се пријаве.

4. Могу ли се пријавити држављани Србије који имају пасош Србије, а живе ван Србије и немају личну карту?

– Право на једнократну помоћ имају пунолетни држављани Републике Србије који имају активно пребивалиште на територији Републике Србије, с важећом личном картом и који се пријаве преко портала Управе за трезор или кол-центра.

5. Пошто пензионери по аутоматизму добијају предвиђени новац, да ли неко, уколико га не жели, може да пошаље захтев да се одрекне?

– Ова могућност није предвиђена. Ко не жели тај новац, може да га донира у хуманитарне сврхе.

6. Може ли се да с наменског рачуна директно преусмери новац хуманитарним организацијама?

– Ни ова могућност није предвиђена. Али када подигну новац, корисници могу да га донирају у хуманитарне сврхе.

ДЕТАЉАН ПРОЦЕС ПРИЈАВЕ

адреса за пријаву грађана је идп.трезор.гов.рс

на наведеној адреси потребно је кликнути опцију „Подношење пријаве“

потом се уписују име и презиме

па јединствени матични број грађана (ЈМБГ)

онда број личне карте

и на крају банка у којој грађанин има отворен рачун

потребно је означити поље којим се потврђује сагласност за обраду личних података

грађани који немају отворен рачун у банци одабраће банку у којој желе да им буде отворен наменски рачун за исплату новца без икаквих трошкова – након подизања новца наменски рачун биће угашен

Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ обухватаће два циклуса, с тим што први почиње 15. маја и траје до 25. јуна, док је други предвиђен за септембар и октобар. Министар Мали изјавио је да ће наградни фонд бити већи него прошле године, те да ће бити додељено 16 станова и 60 аутомобила.

Новац за незапослене

Грађани који су на евиденцији Националне службе за запошљавање добиће додатних 60 евра једнократне помоћи, која ће им бити исплаћивана почев од 1. јуна. Исплата новчане помоћи обављаће се без пријаве, а новац ће бити уплаћен на посебне наменске рачуне.

Запосленима у туризму и угоститељству по 500 евра

Министар Мали је рекао да ће свако ко је запослен у туризму и угоститељству добити по 500 евра. Он је додао да ће две пуне минималне зараде добити и самостални уметници. Држава ће исплатити 600 евра по аутобусу превозницима од априла до септембра, а градски хотели ће у априлу добити 350 евра по кревету и 150 евра по соби.

Обезбеђене паре за ауто-путеве

Као што је председник Александар Вучић већ рекао, ми у овом тренутку градимо четири ауто-пута, а у ребалансу буџета имамо додатни новац и за почетак изградње ауто-пута Ниш-Плочник-Мердаре, као и за почетак изградње Дунавске магистрале, од Пожаревца према Голупцу – рекао је министар Мали.

Предвиђена су издвајања и за Фрушкогорски коридор, а кренули радови на ауто-путу Сурчина-Нови Београд.

– Очекује нас и изградња ауто-пута Београд-Зрењанин. Средства су предвиђена и за обилазницу око Новог Сада, око Горњег Милановца, и за почетак изградње метроа у Београду.

Извор: Курир/srbijadanas.com