Србија

МОРАТЕ ЗНАТИ! Ево како ће послодавци исплаћивати раднике у наредна три месеца!

У два наврата већ смо имали праксу да највећи број радника у Србији прима плату из два дела. Због нове државне помоћи за запослене чија би исплата требало да стартује почетком априла, многи послодавци сада поново враћају стару праксу.

Тачно 15.450 динара на рачун послодаваца, микро, малих средњих предузећа леже 8 априла. То значи да ће управо толики део многим радницима бити други део мартовске зараде. Први део, остатак до пуне плате, биће у највећем броју предузећа исплаћен ових дана, ако не и данас.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овакву праксу треба очекивати и са априлском зарадом, јер ће других 15.450 динара за сваког радника у поменутим предузећима на рачуне лећи почетком априла. Таква пракса ће била би настављена и у мају. И то би, уколико евентуално, не буде нове државне помоћи, у многим предузећима требало да буде крај новој пракси у исплати зарада, а која је настала због државне помоћи привреди још током прошле године.

Могућност која, такође, постоји јесте да послодавац исплати целу зараду, као што је то чинио пре кризе, а да додатак који добија од државе буде додатак на плату. Ипак, имајући у виду да готово да нема компаније у Србији којој пословање због тренутних околности није озбиљно нарушено, мало је послодаваца који ће и бити у могућности да на овакав начин поступе.

Подсетимо, држава је у склопу трећег пакета мера, донела одлуку да сваком предузетнику, микро, малом, средњем и великом предузећу за сваког радника, исплати по пола минималне зараде за јануар и то за март, април и мај. За сваког пријављеног радника следује по укупно 46.350 динара, а прва рата од 15.450 динара биће исплаћена послодавцима 8. априла.

Од данас пријава за априлску помоћ

Министар финансија Синиша Мали подсетио је послодавце да је јуче био последњи дан пријаве за исплату половине минималне зараде за месец март, а да данас, 1. априла, креће пријава за април.

У саопштењу министарства наводи се да се ради о делу трећег пакета подршке привреди и градјанима Србије.

Трећи пакет предвиђа исплату половине минималне зараде за три месеца за предузетнике, микро, мала, средња и велика предузећа.

Тај део привреде запошљава око 1,5 милиона људи, а за ову меру је из буџета Србије издвојено 69,8 милијарди динара.

„Послодавци се за коришћење ових мера многу пријавити на порталу Пореске управе и то за сваки месец посебно, а за пријаву имају времена до последњег дана у текућем месецу“, рекао је Мали.

Додао је да ће прва исплата половине минималне зараде која се односи на месец март бити извршена 8. априла.

„Новац ће бити уплаћен на посебне наменске рачуне који ће за привреднике бити аутоматски отворени, а одатле ће новац моћи искључиво да буде пребачен на рачун запосленог, казао је министар.

Послодавци који узму помоћ не смеју да отпусте више од 10 посто радника током три месеца по исплати последње половине минималне зараде и немају право исплате дивиденди.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс